Telenor-topper trygge inntil videre

Telenor-topper trygge inntil videre

Næringsminister Dag Terje Andersen vil ikke skifte ut medlemmer av Telenors styre.

Oslo (NTB): Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) holder fast ved at det ikke er aktuelt å skifte ut styremedlemmer i Telenor nå. Samtidig innrømmer lederen av Telenors bedriftsforsamling at opsjons-spetakkelet ikke har vært positivt for konsernets omdømme.

Etter at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor hentet ut en opsjonsgevinst på 12 millioner kroner har både rødgrønne politikere og fagorganiserte tatt til orde for at det bør innkalles til ekstraordinær generalforsamling for å skifte ut styret i konsernet.

Men selv om både næringsministeren og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har uttalt seg negativt om opsjoner og sagt det i fremtiden vil bli satt en stopper for denne type ordninger i selskaper der staten er en stor eier, forsikrer Andersen at Telenor-styret sitter trygt fram til den ordinære generalforsamlingen i mai neste år.

– Selvfølgelig sitter styret trygt. Det vil bli vurdert på en helt alminnelig måte i forbindelse med neste års generalforsamling. Vi må gjøre ting på en ryddig og ordentlig måte. Jeg sier som Trygve Bratteli at det er viktig ikke å miste huet når man kan få bruk for det, sa Andersen da han deltok i NRKs debattprogram Standpunkt tirsdag kveld.

Dette fikk finansmannen Trygve Hegnar til å utbryte at den nye næringsministeren er lovende, at han begynner å like ham.

Næringsministeren har varslet at han i forbindelse med eierskapsmeldingen vil endre aksjeloven slik at det å dele ut opsjonsordninger overlates til generalforsamlingene i fremtiden. Deretter vil staten bruke sin eiermakt til å hindre fremtidige opsjoner i selskaper der staten er stor eier.

– Jeg føler den siste tidens debatt virkelig har ført til noe. Stadig flere er på glid mot å støtte oss i dette. Også Høyre har stilt seg positive til endringene i aksjeloven, sa Andersen.

Tirsdag ettermiddag måtte Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas redegjøre for opsjonsordningen på et møte i konsernets bedriftsforsamling. Etter møtet var bedriftsforsamlingens leder Jan Erik Korssjøen lite snakkesalig om hva Baksaas hadde sagt, men medgir at opsjonsordningene i selskapet er for gode.

– I etterpåklokskapens klare lys er de nok det. Men dette var ordninger som ble inngått da aksjekursen var langt unna den vi ser i dag, sier Korssjøen til NRK.

Men om Baksaas bør si fra seg opsjonene han fremdeles sitter på er det ikke bedriftsforsamlingens oppgave å ha noen mening om.

En oppgave bedriftsforsamlingens leder imidlertid har, er å lede valgkomiteens arbeid. Korssjøen har nå startet arbeidet fram mot konsernets generalforsamling i mai neste år.

    Les også:

Til toppen