Telenor trenger ikke å økse prisene

UMTS gjør det billigere å overføre data, men Telenor trenger ikke å kutte så mye, påpeker Tore Aarønæs.

UMTS gjør det billigere å overføre data, men Telenor trenger ikke å kutte så mye, påpeker Tore Aarønæs.

Telenor skal endelig snart lansere det første UMTS-nettet i Norge. Den store nyheten med UMTS er den raskere dataoverføringen.

Og når man lanserer et nytt system, må man i IT-bransjen kutte prisene på det gamle. I utlandet har lanseringen av UMTS gitt store priskutt på GPRS-overføring i dagens GSM-nett.

Dette skjedde i Sverige og mange andre land. I Sverige kuttet TeliaSonera GRPS-prisene med hele 40-50 prosent da de åpnet sitt UMTS-nett i mars.

Bruken av mobil dataoverføring med GPRS stiger, men er i dag beskjeden. Den første halve megabyten koster i dag Telenor 10 øre per kilobyte. Et kort Word-dokument på en til to sider rommer 30-40 kilobyte og koster altså 3-4 kroner å laste ned.

Men teleanalytiker Tore Aarønæs mener at brukere som ønsker å bli mer mobil, ikke bør holde pusten i forkant at Telenors lanseringe.

- Vi kan ikke sammenligne oss med Sverige. Telenor trenger ikke å kutte prisene sine så mye, for vi har ikke så stor konkurransen her i Norge. I Sverige presses TeliaSonera av Tre, men her i Norge har ikke engang Netcom lansert, sier Aarønæs til digi.no.

- Prisene vi får se til å begynne med vil fort kunne endres. Telenor kan dog lanseres hyggelige introduksjonspriser, for dette er helt nytt for Telenor. Det kan derfor bli litt prøving og feiling. Betingelsene vil endre seg når Netcom lanserer til våren, men prispress blir det først når Tre for åpnet sitt nett, sier Aarønæs.

Til toppen