JUSS OG SAMFUNN

Telenor vil ha milliarderstatning

Varsler gigantkrav mot indiske myndigheter.

Telenor varsler søksmål mot indiske myndigheter, bekrefter informasjonssjef Tor Odland.
Telenor varsler søksmål mot indiske myndigheter, bekrefter informasjonssjef Tor Odland. Bilde: Marius Jørgenrud
27. mars 2012 - 09:22

Telenor krever erstatning for alle sine investeringer i India, etter skandalen som endte med at de ble fratatt lisensens som operatør i landet.

Nå varsler de et gigantkrav mot indiske myndigheter.

- Det stemmer. Bakgrunnen er at vi ønsker å holde alle muligheter åpne. Rent praktisk er dette et varsel til indiske myndigheter om at et krav vil komme, sier Telenors kommunikasjonssjef Tor Odland til digi.no.

Kravet dreier seg om nærmere 700 milliarder rupi, hevder avisen Times of India. Det tilsvarer om lag 78 milliarder kroner.

Denne summen vil ikke Odland bekrefte, men han legger ikke skjul på at kravet vil bli stort. Etter det digi.no forstår vil Telenor kreve oppreisning, samt hele summen de har investert i India, inkludert garantier.

- I vårt brev til myndighetene presiserer vi ikke en sum. Vi sier bare at vi kommer til å søke erstatning for hele vår investering i India, sier han.

Telenor fremmer kravet gjennom datterselskapet Telenor Asia Limited.

- Dette gjør vi via en handelsavtale mellom India og Singapore, fordi det er gjennom Singapore vi har gjort investeringene i India.

Odland påpeker at kravet er helt nytt, og at de derfor ikke har rukket å få noen form for respons fra indiske myndigheter.

Det norske teleselskapet har tidligere varslet søksmål og milliardkrav mot sin indiske partner Unitech, som de også holder ansvarlig for tapet av operatørlisensene til deres felleseide mobilselskap Uninor.

Høyesterett i India trakk i begynnelsen av februar tilbake alle 122 lisenser gitt til operatører siden 2008, etter en prosess som siden har blitt stemplet som korrupt. Den daværende statsråden for teleområdet er tidligere blitt avsatt, anklaget for å ha solgt lisensene for altfor billig.

En ny auksjon av de omstridte mobillisensene i India er ikke ventet før tidligst neste år, noe som kan gi alvorlige konsekvenser for de utenlandske mobiloperatørene som har investert i landet.

Forhandlingsutspill?
- Hva vil erstatningskravet bety i forhold til en ny tildelingsrunde for lisenser i India? Eller er varselet nettopp et ledd for å posisjonere seg i forhold til det?

- Vi ønsker bare å ha alle muligheter tilgjengelig for oss. Dermed åpner vi så mange dører som mulig. Men det er klart at dette er ting som henger sammen. Vi gjør veldig mye på en gang, sier informasjonssjef Tor Odland.

Telenor kjemper altså på flere fronter. Blant annet jobber de iherdig med å overbevise landets teleregulatører om hvordan de mener auksjonen bør gjennomføres. De ber også indisk høyesterett om en ny vurdering av saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.