Telenor vurderer outsourcing

Telenor skal effektivisere sin interne IT-drift. Salg av driftsavdelingen til EDB skal være et av alternativene.

Telenor skal effektivisere sin interne IT-drift. Salg av driftsavdelingen til EDB skal være et av alternativene.

I forbindelse med sitt store spareprogram, har Telenor siden september i fjor arbeidet med en effektivisering av sin interne IT-drift.

For da selskapet ba sine IT-sjefer om en oversikt for de interne systemene, fikk de trolig sjokk. Telenor har gjennom årene skaffet seg hele 4500 servere.

    Les også:

En del av disse servene er Unix-systemer som driver selve linjenettet og kundesystemene i Telenor. Disse er i dag spredd ut over en lang rekke driftssentraler over hele landet og mye er driftet av EDB Business Partner. Trolig ønsker Telenor å redusere antallet sentraler.

Men den største jobben kommer når kontorstøttesystemene skal effektiviseres. For så langt har Telenor - og de fleste andre - kjøpt inn store antall mindre Intel/Windows-servere for å gi sine ansatte fillagring, skrivertilgang, epost og andre basistjenester.

- Alle disse små serverne gir høye kostnader i form at både driftsrom, strøm, vedlikehold/administrasjon og ikke minst nettverket som kobler dem sammen, sier Melgaard til digi.no.

I slutten av mai skal Telenor-ledelsen ha fått den første utredningsplanen. I denne rapporten skal det hete at den interne IT-driften koster 700 millioner kroner. En storstilt konsolidering vil koste 100-200 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Tatt antall server og de 180 drifts-lokaliseringene spredd over landet, høres ikke dette usannsynlig ut. Men Telenor har ved flere anledninger tidligere overfor digi.no nektet for at selskapet planlegger noen større server-innkjøp.

I følge Finansavisen vurderer Telenor også å selge driftsdivisjonen, som også selger mye driftstjenester til eksterne kunder, til EDB Business Partner. Telenor eier halvparten av EDB som fra før av er et av de største drifts/outsourcingsselskapene i landet.

Men da digi.no spurte Telenor om nettopp denne muligheten i januar i år, ble det bestemt avviste av Telenor-leder Arne Cartridge.

I følge Finansavisen har Telenor som mål å velge server-leverandør mot slutten av 2003.

Til toppen