BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor vurderer thailandsk milliardprosjekt

I samarbeid med Motorola vurderer Telenor å investere 1,5 milliarder kroner i Thailands nest største mobiltelefonoperatør. Selskapet som vurderes har tapt stort på fallet i landets valuta - bath - og trenger tilførsel av ny kapital i løpet av få måneder for å berge økonomien.

Frode Eriksen
9. feb. 1998 - 16:32

Administrerende direktør i Telenor International, Arve Johansen, bekrefter overfor digi.no at prosjektet for tiden vurderes av selskapet.

Telenor har inngått en avtale med Motorola om et felles eierskap om det blir aktuelt å investere i den thailandske mobiloperatøren.

- Vi har sett på UCOM (United Communication Industri) og datterselskapet TAC (Total Access Communication Pcl) i noen måneder men har ennå ikke bestemt oss for hva vi vil gjøre, sier han.

TAC er Thailands nest største mobilselskap med vel 850.000 kunder knyttet til et GSM 900-mobilnett. Konkurrenten Advanced Info Services kan skilte med vel én million mobilkunder.

Ifølge Johansen var det Telenor som for noen måneder siden henvendte seg til Motorola vedrørende flere mobilprosjekter. Motorola tilbød Telenor mulighet til deleierskap i UCOM, der Motorola allerede eier vel 12 prosent, og derigjennom 7 prosent i mobilselskapet TAC.

Om Telenor velger å si ja til prosjektet går selskapet samtidig inn i et prosjekt som er forbundet med stor risiko. Thailand har vært kraftig påvirket av den siste tidens fall på børsene og sterkt synkende valutakurser. I Thailand har dette ført til krise for TAC, som sitter på en utenlandsgjeld på USD 1,2 mrd. Etter at den thailandske valutaen bath ble devaluert, doblet gjelden i verdi, og i mai forfaller USD 200 mill. av gjelden.

Dersom Motorola og Telenor går inn i prosjektet blir det for å berge mobilselskapets pressede økonomi.

Ifølge Ian McLennan i SBC Warburg Dillon Reads thailandkontor, er problemet for mobiloperatøren vel så mye tillitssvikt i finansmarkedet som fallet i valutakursen.

- En ny eier i form av en internasjonal aktør vil bidra til å øke tilliten til selskapet, mener han.

Ifølge Total Telecom har TAC tidligere vært i samtaler med Singapore Telecom om et partnerskap, der Sing'tel skulle kjøpe seg opp til 20 prosent, men dette ble ikke noe av. I fjor bad TAC landets telemyndigheter om at avgiften til myndighetene på 20 prosent av alle inntekter ble halvert i bytte for en eierandel på 11 prosent i selskapet. Dette har heller ikke blitt noe av.

At en slik handel innebærer risiko er Johansen klar over, og han sier at nettopp på grunn av børsuroen er det også usikkerhet for markedsutsiktene for selskapet.

- Vi tar oss den tid vi trenger for gjøre våre vurderinger og har ingen prekær tidsfrist for dette arbeidet, sier han.

Prosjektet i Thailand endrer ikke på Telenor Internationals mobilsatsing i utlandet, der hovedfilosofien er at 80 prosent av aktiviteten skal være i Europa, men at en samtidig ønsker brohoder i både USA og Sør-Øst-Asia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.