Telenor vurderer utskifting av alt

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vurderer å bytte ut alt Telenor bruker i dag – både Exchange, Windows-servere og ERP-leverandører.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vurderer å bytte ut alt Telenor bruker i dag – både Exchange, Windows-servere og ERP-leverandører.

Telenor, landets både største IKT-bruker og største IKT-bedrift, offentliggjorde i mars den mest omfattende outsourcings-avtalen i norsk historie. EDB skal overta Telenors driftstjenester og Accenture skal overta applikasjonsutvikling. Men Telenor og Jon Fredrik Baksaas var i mars meget sparsomme på hva som faktisk skal skje.

"Avtalen involverer at Telenor overfører en utvidet ansvar for driften av IT-systemer til EDB Business Partner", skrev Telenor i sin børsmelding. I tillegg fortalte selskapet at kontrakten som løper til 2011 er verd hele 4,5 milliarder kroner.

digi.no ba derfor Telenors IT-direktør Knut Eirik Storsul (bildet under) om å dele sine vurderinger og planer. Hva han mener er riktig å gjøre er interessant for mange andre norske bedrifter som skal effektivisere, men som ikke har Telenors utredningsressurser.

- Effektiviteten skal opp. Vi skal konsolidere og standardisere vår systemer. Målet er å gjøre ting billigere og samtidig få nye muligheter. Vi vurderer å bytte ut eller på andre måter fornekle alle våre systemer, presiserer Storsul overfor digi.no - fra PC-applikasjoner Telenor bruker til de mest komplekse regningssystemene.

Det er mange årsaker til at norske bedrifter kan og bør vurderer effektivisering av sin IT nå, mener Storsul.

Telenor omstrukturer sin IT på et gunstig tidspunkt. En rekke teknologier og endringer i IT-bransjen de siste årene åpner til sammen store muligheter. En av disse faktorene er de siste årens kraftig prisfall på både PC-er, server og særlig datalagring.

I tillegg kommer ny grid- og virtualiseringsteknologi gjør det også enklere å konsolidere servere. Billigere og mer fleksible programvare samt mer moden integrasjon mellom de store leverandørene kan også kutte dagens eierkost.

Storsul forteller at Telenor har en svært omfattende avtale med EDB. I utgangspunktet skal Telenor selv bare beholde ”nett og nettnære ting”, altså det Telenor lever av å selge til sine kunder.

Med andre ord: Hadde Telenor vært et vanlig industriselskap, hadde EDB hatt det aller mest av selskapets IT.

- Vi skal kjøpe tjenester fra EDB. Vi skal ikke bry oss så mye om hvordan disse tjenestene produseres. Vi skal være en krevende kunde og vil vurdere forslag fra EDB på hvordan våre IT/IS-tjenester kan produseres på en mer effektiv og bedre måte, forteller Storsul.

På spørsmål fra digi.no, lister Storsul opp alle elementene som man arbeider med å flytte over til EDB.

Telenor avslørte sine effektiviseringsplaner i september 2002 med å røpe at selskapet hadde 4500 servere, de fleste små Windows-servere. På spørsmål fra digi.no vurderer Telenor både ny programvare og en kraftig serverkonsolidering.

E-postsystemer er et godt eksempel på et område der ny teknologi kan effektivisere driften stort. Nye databasebaserte e-postsystemer som Oracle Collaboration Server og IBM Notes forenkler lagring og gjør det mulig å sentralisere mange tusen brukere på en serverklynge. På direkte spørsmål fra digi.no forteller Storsul at Telenor i dag bruker Microsoft Exchange.

Klikk her for å lede del to om Telenors gigant-planer

Til toppen