Telenordia gir opp GSM i Sverige

Telenor blir ikke GSM-operatør i Sverige gjennom selskapet Telenordia. Det er klart etter at Telenordia nå velger å akseptere inndragingen av Sveriges fjerde GSM-lisens, etter at den ikke ble benyttet.

Telenor blir ikke GSM-operatør i Sverige gjennom selskapet Telenordia. Det er klart etter at Telenordia nå velger å akseptere inndragingen av Sveriges fjerde GSM-lisens, etter at den ikke ble benyttet.

Telenordia dropper stevningen som selskapet rettet mot Post- og telestyrelsen etter at styrelsen i desember trakk tilbake Telenordias GSM-lisens. Dermed blir ikke selskapet GSM-operatør, som var planen da selskapet i desember 1997 kjøpte Malmø-selskapet Tele8s GSM-lisens. Det medfører at de tre eierne i Telenordia Telenor, Tele Danmark eller British Telecom ikke blir GSM-operatør i Sverige.

Ifølge administrerende direktør i Telenordia, Erik Heilborn, er bakgrunnen for at selskapet nå frivillig gir slipp på GSM-lisensen at selskapet ikke vil at prosessen mot telestyrelsen skal utsette tildelingen av UMTS-lisenser, ettersom Telenordia mener roamingbestemmelsene knyttet til GSM-telefoni er for dårlige.

Han sier imidlertid at selskapet nå forbereder en egen søknad på en av de fem svenske UMTS-lisensene som skal være klar innen 1. september i år. To av disse lisensene skal pakkes sammen med GSM-lisenser, og det er en av disse som Telenordia inntil før helgen gjorde krav på.

Heilborn sier til digi.no at årsaken til at lisensen ikke ble utnyttet er de håpløse roamingregler. - De andre mobiloperatørene var ikke pålagt å gi Telenordia roaming, noe som ville gi mobilprosjektet svært dårlig lønnsomhet. Når du starter med kunder uten nasjonal roaming, så får du ikke gode nok inntekter fra mobilkundene.

Han er ikke i tvil om at det er viktig for Telenordia og ha sin egen mobiltjeneste, men sier at dette til syvende og sist er et eierspørsmål.

- Våre tre eiere må si ja til en investering i UMTS, sier Heilborn. - Når en beslutning skal tas om selskapets frramtid, så vil dette egentlig være de tre eiernes beslutning. Om vi ser at et slikt mobilprosjekt er bra for Telenordia, settes eiernes fokus på prøve. Deres langsiktige strategi i dette markedet vil bli satt på spissen med en slik beslutning.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, som er en av de tre eierne i Telenordia, var ikke kjent med at selskapet har avbrutt saken og akseptert tilbakekallingen av GSM-lisensen.

Han sier at Telenor nå er inne i en prosess der man arbeider med strategien for det nordiske markedet, der Sverige er et av områdene.

- Fusjonsprosessen med Telia førte til at strategien i Sverige ble en del endret underveis, der blant annet katalogvirksomheten ble solgt. - Vi opprettholder eierskapet i Telenordia, sier han.

Melgaard sier at Telenor har etablert egen virksomhet i Sverige, innenfor forretningsområder der Telenordia ikke har egne tjenester. Og det er et prinsipp som også kan brukes for utvikling av en mobillisens, i forståelse med de to andre eierne, sier han.

Til toppen