BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenors 22 utfordrere

En håndfull nye teleaktører vil konkurrere med Telenor om markedsandeler på telefoni. Noen er allerede i gang, mens de fleste kommer på banen senere i år. digi.no/tele har tatt en nærmere titt på hvilke selskaper som ønsker en bit av det norske telekommarkedet.

Frode Eriksen
7. jan. 1998 - 12:08

I skrivende stund er 25 nye teleoperatører i Norge registrert med sitt eget prefiks, der tre er datterselskaper av Telenor.

Felles for alle er at de ønsker å ta sin del av et norsk telekommarked der tjenester til sluttbrukere beregnes av Teleplan å utgjøre en omsetning på rundt 16 milliarder kroner per 1996. (Inkludert fast og mobil taletelefoni, faks og Internett, samt transmisjon for sluttbrukere. Utstyr, svitsjing og datakommunikasjon er holdt utenfor).

Disse vil spise av Telenor-kaka:

TransAmerican Technologies Inc. (prefiks: 1500)
Telekomselskap i basert i Troy i Michigan, USA, som har planer om å ekspandere på telefoni i Europa.
Global One Communications AS (prefiks: 1501)
Den norske avdelingen av den internasjonale telealliansen bestående av France Telecom, Deutsche Telekom og amerikanske Sprint. Er i første rekke ute etter flernasjonale selskap og bedriftskunder. Trakk seg nylig ut av Internettmarkedet og prioriterer ikke privatkunder.
Tele2 Norge AS (prefiks: 1502)
Datterselskap av svenske NetCom Systems AB. Tilbyr teletjenester til både bedrifter og private, og markedsfører seg som "alternativet til de store telemonopolene" [Telenor og Telia].
Tele1 Europe AS (prefiks: 1504)
Svensk/norsk telekomselskap, som er i ferd med å etablere egen avdeling i Norge. Vil ha fokus mot små og mellomstore bedrifter med stort kommunikasjonsbehov.
ElTele AS (prefiks: 1505)
Eies av en rekke elektrisitetsverk og har ambisjoner på telemarkedet både for private og bedriftskunder. En samarbeidsavtale med France Telecom sikrer internasjonal kontakt og ditto nett. Baserer seg på eksisterende fibernett, som stadig bygges ut. Har en strategisk fordel ved at elverkene allerede har kontakt med de samme kundene som har Telenor som teleleverandør.
Media Access AS (prefiks: 1506)
Teletorg-operatør, som ønsker å utvide sine markeder til ordinær telefoni.
Nordiska Tele8 AB (prefiks: 1508)
Malmøbasert telekomselskap, som tilbyr alle typer telekomtjenester. Trakk seg nylig ut av mobilmarkedet etter å ha solgt sin ubenyttede mobillisens.
Primærdata AS (prefiks: 1510)
Eid av danske Telepartner AS, og retter seg i første rekke mot bedriftsmarkedet. Operative i markedet en gang i første kvartal.
Teletopia Nett AS (prefiks: 1511)
Norskeid selskap som er mest kjent for sine 800-tjenester. Vil utvide til utenlandstelefoni, med intelligente nett sentralt i produktspekteret.
NetCom GSM AS (prefiks: 1515)
Norsk mobiloperatør med GSM 900-lisens. Har over 400.000 kunder i privat og bedriftsmarkedet på mobiltelefoni. Vil også levere fasttelefoni i privat og bedriftsmarkedet.
Telia Norge AS (prefiks: 1516)
Datterselskap av Telia, svenskenes statseide televerk. Har i dag i underkant av 40.000 kunder på Internett, men har ambisjoner om å konkurrere med Telenor på bred front i både bedrifts og privatmarkedet. Har de siste månedene satset stort på markedsføring.
ID Norge AS (prefiks: 1520)
Norsk selskap som holder til i Bergen. Har i dag rundt 5000 kunder på datatjenester, men ønsker å øke tilbudet i bedriftsmarkedet innenfor integrerte tele- og datakommunikasjonsløsninger.
NetSource Norge AS (prefiks: 1522)
Eies av NetSource Europe. Tilbyr telemegling: kjøper tellerskrittene der de er billigst og selger dem videre. Kunden får tilgang til det billigste alternativet uten å benytte seg av prefiks.
NETnet International AB (prefiks: 1524)
Svensk/norsk selskap som tilbyr telemegling, det vil si at kundene via en intelligent boks automatisk blir satt over til de teleoperatørene som til enhver tid er billigst, uansett prefiks eller ikke. Vil også tilby telefoni via Internett.
Nordic Telecom Group AS (prefiks: 1525)
Kongsbergbasert selskap som sammen med internasjonale partner(e) vil tilby utenlandstrafikk.
NetPlus AS (prefiks: 1530)
Norskeid selskap med fokus på totalløsninger til bedriftsmarkedet, både tele, data og energi.
Telenor Nett AS (prefiks: 1531)
Datterselskap av Telenor AS.
Telenor Mobil AS (prefiks: 1532)
Datterselskap av Telenor AS.
Telenor Nextel AS (prefiks: 1533)
Datterselskap av Telenor AS.
IT Network AS (prefiks: 1535)
Flisa-basert selskap som ved hjelp av IP-løsninger skal tilby utenlandstelefoni til konkurransedyktige priser, sammen med samarbeidspartner(e).
Long Distance International Ltd. (prefiks: 1536)
Londonbasert selskap, som har fokus på tjenester innenfor internasjonal telefoni for små og mellomstore bedrifter.
International Telecommunications Marketing AS (prefiks: 1538)
Mandalsbasert selskap, som i løpet av året tar sikre på å levere nasjonale og internasjonale teletjenester, i første rekke til mindre bedrifter.
PowerTech Information Systems AS (prefiks: 1540)
Er i dag internettleverandør, men ønsker å ekspandere til andre teletjenester med hovedfokus på bedriftsmarkedet. Vil tilby tjenester innenfor vanlig taletelefoni og taletelefoni over Internett.
NETsystem International AS (prefiks: 1544)
Norsk selskap, lokalisert til Lysaker, med tele og datatjenester rettet mot små og mellomstore bedrifter. Operativt rundt tredje kvartal.
RSLCOM Sweden AB (prefiks: 1545)
Svensk teleaktør som er en del av den amerikanske RSL Communications Ltd. Planlegger å etablere seg i Norge, med tjenester i første rekke til internasjonale bedrifter. Forretningsidéen er at telefoni skal være enkelt og billig.

Og skulle du ha lyst til å drive telefoni er de øvrige prefiksene mellom 1500 - 1549 ledige, per 23. desember 1997.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.