Telenors bredbåndsatsning skal kapre privatkunder

Den nye bredbåndsteknologien ADSL er klar til lansering i Norge i løpet av året og kommer som et tillegg til ISDN. - Vi regner nå med at dette vil bli ADSLs gjennombrudd, sier administrerende direktør i Telenor Nett, Jan Edvard Thygesen til digi.no.

Den nye bredbåndsteknologien ADSL er klar til lansering i Norge i løpet av året og kommer som et tillegg til ISDN. - Vi regner nå med at dette vil bli ADSLs gjennombrudd, sier administrerende direktør i Telenor Nett, Jan Edvard Thygesen til digi.no.

Thygesen sier i et intervju med digi.no at den kraftige veksten i ISDN-abonnement gjør det lettere for Telenor å bygge ut ADSL-teknologien. Det er de tettest befolkede områdene som først vil få tilbud om ADSL Privat, som Telenor regner med skal kunne finnes i 70 prosent av alle hjem i løpet av 2-3 år. I tillegg fortsetter utbyggingen for bedriftsmarkedet.

ADSL ble lansert av Telenor allerede i fjor sommer for bedrifter i noen begrensede geografiske områder i Oslo, og teknologien vil i praksis bety at båndbredde ikke blir noe problem lenger. De hastighetene Telenor i dag tilbyr bedriftsmarkedet er maksimalt 2048 kbit/s mot bruker og noe lavere fra bruker. Men en kan oppnå enda høyere hastigheter i nettet.

Telenor har lenge lagt planene for utrulling av ADSL i Norge, og i Telenor Privat, som er Telenor-selskapet som skal selge ADSL mot privatmarkedet, har man kommet et stykke på vei. Men ifølge informasjonsdirektør OleTom Nomeland er det ennå ikke bestemt hvordan dette skal pakkes med andre løsninger eller prisen på tjenesten.

Thygesen sier det avgjørende for Telenor er at selskapet faktisk kan levere løsningene når de sier man skal gjøre det, og ser helst at selskapet unngår tendensene til køer med levering av ISDN. Dette vil Telenor helst unngå når ADSL skal rulles ut, men han er likevel svært usikker på hvor stor interessen er for ADSL.

- Dette er en teknologi som har størst interesse hos de med behov for økt båndbredde. Vi vet ikke hvor tungt ADSL vil ta av, men det vil uansett komme som et tillegg til de som allerede har ISDN. Men en kan også hoppe direkte på ADSL uten å gå veien om ISDN.

For tiden finnes det over 500.000 brukere av ISDN i Norge, og alle disse kan tilbys ADSL fra starten. I tillegg regner Telenor med at ISDN-utbyggingen vil fortsette.

- Fordelen med utbygging av ADSL er at denne teknologien er mye mer kostnadseffektiv enn andre utbygginger som Telenor har foretatt. Behovet for en stor kritisk masse blir derfor mindre enn i den tradisjonelle verden. Vi ser en trend at transport av signaler blir billigere og billigere. Derfor blir det også mindre marginer å leve av.

Thygesen sier at dette betyr at teleselskapene i stadig større grad vil måtte leve av faste priser og i mindre grad av trafikkminutter.

Telenor vurderer dette som en løsning i forbindelse med et annet teletilbud der kunden har en 24 timers forbindelse basert på en fast pris. Når slike løsninger kommer på markedet er ennå ikke klart.

Til toppen