BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telia fikk ikke svensk UMTS-lisens

Nordens største teleselskap, Telia, klarte ikke å tilby den svenske telemyndigheten nok for å få en av de fire svenske UMTS-lisensene. De endte hos Tele2, Europolitan, det Investor og Hutchinson-eide konsortiet HI3G og Orange Sverige.

Frode Eriksen
16. des. 2000 - 12:56

Sjokkert måtte Telia-ledelsen se på at sjefen i det svenske Post och telestyrelsen (PTS), Nils Gunnar Billinger, ikke en gang fant Telia verd en plass blant de fem beste søknadene blant de ti svenske UMTS-søknadene.

Så sent som onsdag sa en selvsikker konsernsjef i Telia, Marianne Nivert at hun ikke så noen grunn til at Telia ikke skulle få en UMTS-lisens.

En fattig trøst var det for Telenor at selskapets svenske fot, Telenordia, endte som nummer fem av de ti søkerne.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, sier til digitoday.no at Telenordia ikke vil påklage beslutningen. - Vi og Telenordia er skuffet over at vi ikke fikk noen mobillisens. Men Melgaard sier at selskapet ser seg likevel godt fornøyd med å bli rangert som nummer fem, noe som forøvrig er foran Telia, sier Melgaard. Han sier det var overraskende at Telia ikke fikk mobillisens.

Telenordia må nå se seg om etter alternative løsninger, for ifølge Melgaard har selskapet til hensikt å bli mobiloperatør på en eller annen måte, enten det blir som service provider, virtuell operatør eller på annen måte. De selskapene som fikk UMTS-lisens vil måtte åpne nettene sine for andre selskap.

Likevel så mener Melgaard at situasjonen er lettere i det svenske markedet nå ved at to nye selskap er sluppet til. - I Sverige nå er at det er fem mobiloperatører, sier han.

NetCom ble i sommer ble kjøpt av Telia. Informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl, sier til digitoday.no en er overrasket over tildelingen. Også fordi det er første gang den største aktøren og i hele tatt at en eksisterende GSM-operatør ikke får en UMTS-lisens.

- Mange av de planene som har vært lagt har vært laget ut fra at begge selskapene skulle få mobillisenser med de stordriftsfordelene som skulle følge med. Nå må en vente med dette til en får se hvor lagt Telia kommer med sin klage.

Ifølge PTS ble Telia slått i tidlig i vurderingen på grunn av mangler i selskapets forslag til teknisk gjennomførbarhet.

De fire selskapene som vant lisenser må alle bygge ut mobilnett som dekker minst 99,98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2003. Tilgang til frekvenser gis 1.1.02, og mobillisensene gjelder i 15 år.

Selskapet som fikk den kanskje mest overraskende tildelingen er Hi3G Access AB som er 40 prosent eid av det Kinnevik-eide Investor, mens 60 prosent eies av det HongKongbaserte Hutchinson Whampoa. Styreleder i det svenske selskapet, Björn Svedberg, sier til Dagens Industri at han er overbevist om at det er kombinasjonen av finansiell, teknisk og markedsmessig styrke som ligger til grunn for at selskapet ble tildelt en UMTS-lisens.

Bak selskapet Orange Sverige står foruten det France Telecom-eide Orange, Bredbandsbolaget, Skanska og norske Schibsted.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.