JUSS OG SAMFUNN

Telia gjenopptar «DLD-lagringen»

Pålagt av svenske myndigheter, kanskje i strid med kjennelsen i EU-domstolen.

Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 2014 - 15:02

Det svenske telekomselskapet Telia kunngjorde i dag selskapet gjenopptar lagring av spesielle trafikkdata i henhold til den svenske «Lagen om elektronisk kommunikation» (LEK).

I likhet med mange andre svenske teleselskaper avbrøt Telia denne lagringen i april da EU-domstolen erklærte datalagringsdirektivet (DLD) for ugyldig.

Telia opplyser at selskapet gjenopptar lagringen som følge av en formaning fra svenske Post- och telestyrelsen (PTS) om at svenske teleoperatører er pliktige til å lagre slike opplysninger i henhold til LEK. Også en statlig utredning skal ha kommet til samme konklusjon.

I Sverige pågår det nå en rettsprosess som skal vise om LEK er forenlig med EU-retten. I mellomtiden har en domstol besluttet at oppfatningen til PTS gjelder mens rettsprosessen pågår.

Telia skriver i pressemeldingen at selskapet mener det bra at spørsmålet bli formelt, rettslig behandlet.

– Vi har stått imot i det lengste, og det er ingen artig beslutning i ta. Integriteten er utrolig viktig for våre kunder. Vi ønsket velkommen beslutningen i våres, og vi ønsker velkommen den rettslige behandlingen av om LEK er forenlig med EU-retten, sier Telia-advokat Patrik Hiselius til nyhetsbyrået TT.

Det er likevel ikke alle de svenske teleselskapene som bøyer seg. Bahnhof er blant dem som fortsatt nekter å lagre brukerdataene.

– Vi kommer ikke å begynne med datalagring, og i juli anmeldte jeg oss til PTS. Vi vil være fullstendig transparente og ikke gjemme oss i dette spørsmålet, sier Bahnhof-sjef Jon Karlung til TT.

– Hovedprinsippet er at man ikke kan lagre data fra innbyggere som ikke er mistenkt for kriminalitet. Ifølge den svenske grunnloven går EU-retten foran svensk lovgivning, og derfor mener jeg det er alvorlig om operatører fortsetter med datalagring i strid med beslutningen i EU-domstolen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.