BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telia kan risikere å ikke få svensk UMTS-lisens

Om de foreløpige vurderingene av de ti som har søkt på de fire svenske UMTS-lisensene stemmer kan Telias konsernsjef Jan-Åke Kark risikere ikke å skaffe selskapet en av de svenske UMTS-mobillisensene, skriver Finanstidningen, som mener Telia har feilbedømt konkurrentene.

Frode Eriksen
4. sep. 2000 - 10:05

Det er i lørdagens utgave av Finanstidningen avisen skriver at fem av de ti søkerne på de fire svenske mobillisensene oppnår maksimal poengsum, det vil si 100, for sine mobillisenssøknader. Fem søkere lover full geografisk dekning i 2003; NetCom AB, Europolitan, Telenordia, Orange-konsortiet og Sonera/Telefonica-konsortiet. Selskapene hevder selv at de vil få full poenguttelling hos den svenske Post och Telestyrelsen, som skal stå for tildelingen.

I Telias søknad skriver selskapet at det lover 99 prosents dekning, noe som gir en delt sjetteplass i konkurransen om de fire mobillisensene.

Likevel var Telia overbevist om at søknaden holdt da den ble levert inn fredag med egen pressekonferanse, der mobilsjef Kenneth Karlberg sa at Telia sikrer en rask utvikling av nye tjenester og bidrar til at Sverige kan beholde sin posisjon som verdensledende IT-nasjon.

NetCom varsler i en pressemelding at selskapet vil investere mer enn de mellom 7-11 milliardene som Telia vil investere. Sonera og Telefonica vil investere 16 milliarder kroner, mens konsortiet rundt Orange legger fram en utbyggingsplan på hele 20 milliarder kroner.

I etterkant skriver Finanstidningen at Telia misbedømte konkurrentenes investeringsvilje og at selskapet ikke lenger vil si så mye mer om saken. Ifølge konsernsjef i NetCom AB, Lars-Johan Jarnheimer, er det hans eget selskap, Europolitan og Orange som får lisenser. - Det er mer usikkert hva som hender med Telia.

Uansett kan alle søkerne i Sverige som ikke får bygge eget mobilnett, snakke med både NetCom AB og Orange, for begge selskapene skriver at de vil leie ut mobil-kapasitet til andre selskap.

Telia er imidlertid ikke spesielt glad for Finanstidningens artikkel på lørdag, og skriver i en pressemelding mandag at Telias søknad er en som gir full poengpott, det vil si 3977 poeng, noe som tilsvarer et befolkningsdekning på 99,98 prosent. I pressemeldingen skriver selskapet at den eksisterende GSM-infrastruktur gjør det billigere å bygge ut UMTS-nett for selskapet enn andre selskap som ikke har GSM-nett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.