Telia knekker nettkonkurrenter

Telias omlegging av teletakstene fra fredag betyr døden for en rekke små internettleverandører, om de ikke kan gjøre millioninvesteringene som trengs for å tilpasse seg takstsystemet.

Telia gjør i Sverige, som Telenor gjorde i Norge i fjor. De reduserer antall takstsoner fra tre til to, lokal- og rikstakst. Dessuten endres de geografiske grensene for lokaltakst. Mange internettabonnenter som i dag ringer lokalsamtale, vil fra fredag ringe riks for å nå sin internettnode, noe som ifølge Dagens Indiustri betyr økte telefonutgifter på 150 prosent.

I dag er det bare Tele2 og Telia som har et riksdekkende telenett som kan levere Internett til dagens lokaltakst i alle svenske kommuner.

Problemet for de minste internettleverandørene er at de må foreta nye investeringer, ofte i millionklassen for å kunne tilby kundene sine lokaltalst når de ringer til Internett. I dag finnes det rundt 100 svenske Internett-leverandører.

- Alle rammes. Vi har løst problemer ved å skaffe oss nye telefonnummer fra Telenordia, sier administrerende direktør i Gøteborgsfirmaet Tripnet, Ulf Persson, til Dagens Industri.

Ifølge avisen er Telia vinneren i det nye systemet, som samtidig med takstøkningen har halvert prisene for Internett-aksess fra 1800 kroner til vel 700 kroner.

Den svenske kommunikationsministeren Ines Uusmann, har krevd garantier fra Telia om at de nye takstene ikke skal være urettferdige. Om de blir det vil regjeringen innføre pristak på flere tjenester, sier ministeren.

Til toppen