Telia og Fjærvoll feiret prefiksfriheten

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll var gjest da Telia markerte at tiden med prefiks snart er over. Telia Norge venter en trafikkvekst på mellom 300 og 400 prosent når ordningen blir landsdekkende fra 1. juni.

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll var gjest da Telia markerte at tiden med prefiks snart er over. Telia Norge venter en trafikkvekst på mellom 300 og 400 prosent når ordningen blir landsdekkende fra 1. juni.

Prefikset er en firesifret kode som kunder av andre teleselskap enn Telenor har vært nødt til å slå foran telefonnummeret for å kunne ringe med det andre teleselskapet. Både Telia og Tele 2 mener prefikset har vært et hinder for å etablere en mer virksom telekonkurranse i Norge, i og med at mange av kundene rett og slett har glemt å slå de fire sifrene før telefonnummeret. Dermed mister selskapene en betydelig del av teletrafikken.

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll
Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Fra og med mandag skal de første Telia-kundene i Oslo og Akershus kunne ringe uten å benytte seg av prefiks, mens ordningen med fast forvalg ikke blir landsdekkende før 1. juni. Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll deltok på markeringen mandag som sikrer at de 50.000 Telia-kundene som har sagt ja takk til å få Telia Norge som sitt faste forvalg, skal få dette, uten prefiks. Flere andre teleselskap, inkludert Tele 2, deltar i ordningen.

Fjærvoll sa under markeringen at både ordningen med fast forvalg og nummerportabilitet (at du kan ta med telefonnummeret når du flytter eller bytter operatør innenfor et fylke. red. anm.) skal bidra til å styrke konkurransen på det norske telemarkedet. Den nytilsatte samferdselsministeren sa at han først om noen måneder kan si om en fusjon mellom Telenor og Telia vil bidra til telekonkurransen i Norge.

- Jeg vil la dette være Telia Norges dag, og så får vi komme til bake til eventuelle konsekvenser av fusjonen, sa han.

- Vi kan stille spørsmål ved om telekonkurransen er virksom nok, sa Fjærvoll til digi.no, men han understreket at en nå var på rett vei selv om en fremdeles nok må gjøre enkelte justeringer.

Under markeringen benyttet Telia anledningen til å understreke at det fremdeles er mye igjen før en kan si at en har telekonkurranse i Norge. Direktør for privatmarkedet i selskapet, Nils Katla, sa at det å fjerne prefikset bare er en del av det å øke konkurransen. Han la til at det var av stor betydning negativt sett for aktørene i markedet at Telenor i vår satte opp prisene på telefonabonnementet, mens selskapet satte ned samtaleprisene.

Katla forventer at trafikkvolumet over Telias nett vil øke med mellom 300 og 400 prosent som en følge av at kundene vil slippe å slå prefiks, om en ser på dagens telefonfakturaer og erfaringer fra andre land. Han mener at de nye teleaktørene vil overta rundt 30 prosent av telefontrafikken i Norge i løpet av de neste årene.

Katlas første bekymring er imidlertid det at Telenor ennå ikke har overført de første 11.000 telefonnumrene i Oslo og Akershus til det nye systemet, og at kapasiteten ifølge Telenor begrenser seg til 4.000 nummer per dag.

Kunder med fast forvalg kan fremdeles overstyre sitt valg ved bruk av prefiks. Dette betyr at kunder som har valgt Telia som fast forvalg kan slå Telenor Netts prefiks 1531, og dermed likevel ringe med Telenor.

Til toppen