Telia Overseas øker på mobil

Med en nyervervet mobillisens i hånda og flere bud på papiret gjør Telia Overseas sitt beste til å skaffe sin del av det voksende mobilmarkedet i verden.

Med en nyervervet mobillisens i hånda og flere bud på papiret gjør Telia Overseas sitt beste til å skaffe sin del av det voksende mobilmarkedet i verden.

Den siste lisensen som Telia Overseas nylig kunne føye til porteføljen gjelder en GSM-lisens i Uganda, som Telia skal bygge ut sammen med en sørafrikansk partner, MTN. Telia skal investere 80 millioner kroner, som tilsvarer en andel i selskapet på rundt 30 prosent. MTN eier vel halvparten av selskapet og to ungandiske partnere resten.

- Vi har en operatørrolle, men kommer til å sitte i passasjersetet og kan bremse når vi vil, sier ansvarlig for Afrika og Midt-Østen i Telia Overseas AB, Lennart Broman, til Dagens Industri.

Telia har også ambisjoner om mobillisenser i Kenya og Zimbabwe, og har stor lyst på Sør-Afrika. Selskapet har hatt suksess med mobilnettsatsingen i Namibia der Telias investering går med overskudd etter bare to år i et GSM-nett med 15.000 abonnenter. Omsetningen i Namibia ventes på bli i underkant av 100 millioner kroner i år.

Telia Overseas byr også på lisens i Israel, og er villige til å betale 2,5 milliarder kroner sammen med AT&T og israelske partnere.

Landet har høy mobiltetthet og markedet er i sterk vekst. En avgjørelse ventes i midten av februar, ifølge Finanstidningen.

Omtrent samtidig får Telia Overseas svar på om selskapet får en lisens i Brasil. Tildelingen blir i realiteten avgjort av landets høyesterett ettersom det Telia-dominerte konsortiet Tess riktignok leverte det høyeste budet, men med visse feil som konkurrentene klaget på. Feilen var viktig nok, for et komma i stedet for et punktum gjorde at beløpet konsortiet ville betale ble 10 kroner i stedet for 10 milliarder kroner.

Israel-prosjektet anses av Lennart Broman å være minst like lukrativt som Brasil-lisensen.

Telia Overseas opererer med virksomhet i rundt ti land, og har blant annet norske Orkla inne på eiersiden med 13,1 prosent.

Til toppen