JUSS OG SAMFUNN

Telio tjener godt på å ikke betale moms

Myndighetene er fortsatt tyst om smutthullet som Telio benytter seg av for å slippe moms.

20. juni 2007 - 11:29

Telio har delt opp sin regnskapstjeneste i to atskilte deler, og leverer den ene fra et datterselskap i Sveits. Denne delingen gjør at selskapet kan fakturere kunden for 70 prosent av fastavgiften uten merverdiavgift. Resten av fastavgiften, samt alle tellerskritt, faktureres med merverdiavgift.

Stridens kjerne dreier seg om Telio bare leverer elektroniske kommunikasjonstjenester, eller om de kan slippe moms ved å strukturere tjenesten slik at deler av IP-telefonien ikke faller inn under kategorien elektronisk kommunikasjonstjeneste.

Post- og teletilsynet (PT) bestrider denne konstruksjonen. Tilsynet mener tjenesten til Telio fremstår som én samlet tjeneste. Tjenesten kommer i kategorien «elektronisk kommunikasjonstjeneste» og er i sin helhet momspliktig, ifølge tilsynet.

– Men det er ikke vi som regulerer dette, det er skattemyndighetene. Vi sendte en uttalelse til Oslo fylkesskattekontor for ett år siden, der vi gjorde det klart hvordan vi definerer tjenesten, sier underdirektør Arne Litlere i PT til digi.no.

Telio på sin side mener at tjenesten levert fra det sveitsiske datterselskapet ikke kan defineres som elektronisk kommunikasjonstjeneste, og derfor ikke er momspliktig.

Telio viser til at rene IP til IP-tjenester ikke er momspliktige, og nevner eksempler som Reuters Messenger og Skype Classic. Begge er fjernleverte internettjenester som følgelig slipper moms.

Det er fylkesskattekontoret som skal avgjøre momssettingen, men det vært underlig stille rundt striden.

Når digi.no forsøker å få en uttalelse fra fylkesskattekontoret, henviser revisor Anne Brit Widahl til taushetsplikten.

Det har ikke lykkes digi.no å få en uttalelse fra underdirektør på kontrollavdelingen, Trond Aas.

Dersom det viser seg at Telio fortsatt får grønt lys for denne momssettingen, vil det i så fall innbære at IP-telefonipioneren kan håve inn flere millioner kroner i gevinst.

Litlere i PT medgir at det bare kan være tidsspørsmål før andre IP-telefonileverandører hiver seg på samme bølgen.

Tjenesten som Telio leverer er ifølge Telio delt opp i en ren IP til IP-tjeneste fra det sveitsiske datterselskapet Telio SA, og en tjeneste fra Telio Telecom som gjør det mulig å knytte IP-tjenesten til telefoni fra andre operatører. Sistnevnte er en ren elektronisk kommunikasjonstjeneste. Det skal betales moms av denne, men ikke av den rene IP til IP-tjenesten, mener Telio.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.