Teller på knappene om India-auksjon

Telenor vant i retten, men Baksaas sier han ennå ikke vet nok til å ta avgjørelsen.

Teller på knappene om India-auksjon
Beslutningen om å delta i lisensauksjonen i India må tas innen fire uker. Bilde: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): I løpet av de neste fire ukene må Telenor bestemme seg for om selskapet skal fortsette satsingen i India eller hoppe av og ta milliarder i tap.

Hvis Telenors indiske selskap Uninor ikke får tilbake lisensene i den kommende auksjonen, er Telenors eventyr i India mest sannsynlig over. Og mulighetene til å få tilbake lisensene avhenger av prisnivået i budkonkurransen på auksjonen.

Lisensene ble inndratt av Høyesterett i fjor og legges nå ut på ny auksjon.

– Vi har fått en god del informasjon om vilkårene for den videre prosessen, men har fortsatt ikke alt vi trenger for å bestemme om vi skal delta i auksjonen eller ikke, sa administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas da Telenor møtte investorer og kapitalmarkedsaktører i hovedkvarteret på Fornebu onsdag.

All nødvendig informasjon skal være Telenor i hende innen 28. september, mens svarfristen for deltakelse er satt til 18. oktober. Auksjonen starter 12. november. Flere analytikere mener at Telenor må betale over 7 milliarder kroner i de ni utvalgte områdene Telenor har prioritert i India.

Vant i retten
Telenors posisjonering tyder imidlertid på at selskapet forbereder seg på å delta. Startprisen er satt til 15,1 milliarder kroner, betydelig lavere enn hva de indiske telekom-myndighetene har tilrådd, og trolig lavt nok til at Telenor kan konkurrere. Indiske myndigheter har ifølge Telenor også beveget seg i positiv retning ved å endre kravene som er satt for utrulling, båndbredde, betalingsbetingelser og startpris.

Tirsdag falt dessuten enda en brikke på plass, da en domstol i Gurgaon avviste anmodningen fra Telenors tidligere partner Unitech om å hindre Telenor i å kunne samarbeide med et annet indisk selskap i den kommende lisensauksjonen. Dermed er det nå åpent for at Telenor kan delta i lisensauksjonen, enten alene eller sammen med en ny partner, skriver Dagens Næringsliv.

Telenor har investert rundt 17 milliarder kroner i India. Disse pengene vil være tapt hvis Telenor ikke får budet på de nye lisensene.

Jubler for iPhone
Da Telenor redegjorde for framtidsutsiktene på konsernets kapitalmarkedsdag på Fornebu onsdag, lovpriste konsernsjefen omsetningsveksten i selskapet. Den kommer som følge av en eksplosjonsartet utvikling i dataforbruk, takket være smarttelefonenes inntreden.

Dette er spesielt tydelig i Norge, ifølge Baksaas, som mener det også er et betydelig vekstpotensial i de mindre utviklede telemarkedene Telenor er inne i.

– Tallene viser at økt databruk bør gi større overskudd av omsetningen. Det ser vi i Norge, og jeg tror ikke det skyldes at den norske økonomien sunnere enn andre økonomier. Jeg tror dette er gjengs for hele industrien, sa Baksaas.

Og parallelt med planer om ytterligere vekst, varslet Baksaas at Telenor kommer til å videreføre effektiviseringsprogrammet som skulle vært avsluttet neste år. Det betyr at gjennom kostnadskutt og effektivisering i alle i ledd i telegigantens virksomhet skal spare 5 milliarder kroner årlig ut 2015. (©NTB)