TEST: Benq Instashow

Denne gjør møteroms­skjermen trådløs

Vi har testet en smart løsning fra Benq.

Benq Instashow S WDC20 er enkel å sette opp.
Benq Instashow S WDC20 er enkel å sette opp. (Foto: Kurt Lekanger, Digi.no)

Vi har testet en smart løsning fra Benq.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det å koble seg til skjermer eller projektorer på et møterom kan ofte være enklere sagt enn gjort. Det er gjerne et salig kaos med kabler og overganger, og fikling med fjernkontroller for å finne riktig inngangskilde – hvis du da i det hele tatt klarer å finne igjen fjernkontrollen. 

Benq Instashow S (WDC20)

Oppløsninger ut: 720x480, 720x576, 1280x720, 1920x1080 (1080p), up to 3840x2160(30Hz)
Oppløsninger inn: Video:480p, 576p, 720p, 1080p
PC timing: 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x720, 1920x1080
Maks oppfriskning: Inntil 60 Hz, FHD.
Trådløs-teknologi: 802.11ac 5 GHz, 802.11n 2,4 GHz.
Maks overføringshastighet: 867 Mbit/s (5 GHz) + 300 Mbit/s (2,4 GHz)
Sikkerhet: WPA2, AES-128
OS-er støttet: Windows, Mac OS, Chrome. Alle OS-er som støtter HDMI 1.4.
Rekkevidde: 15 meter
Pris: 11.990 + mva. 

Benq Instashow løser ikke alle problemene – men gjør det unektelig ganske mye enklere og mer elegant å koble PC-er til møteromsskjermen – uten kabel. Den gjør det også enklere å bytte mellom hvem som skal presentere, uten at du trenger å plugge inn og ut kabler.

Sender bildet trådløst og kryptert

Instashow gir trådløs overføring av skjermbildet fra en liten sender som plugges inn i HDMI-porten (eller USB-C) til en Windows-PC eller Mac. Mottakeren ser ut som en liten trådløs wifi-ruter med eksterne antenner, og det er i praksis det det er også – med litt smart programvare på toppen. Mottakeren lager sitt eget 802.11ac-baserte wifi-nett som senderne kommuniserer over, med 128-bits AES-kryptering og WPA2 som sikkerhet. 

Det er støtte for HDCP, en digital kopieringsbeskyttelse/DRM-løsning som ofte er et krav for å få spilt av mange typer videoinnhold. 

Benq Instashow finnes i tre ulike varianter: WDC10, WDC10C og WDC20. WDC10 er originalen, og kommer med 1 mottaker og 2 sendere. Den støtter opptil 16 sendere til 1 mottaker. WDC10C er en variant av denne igjen, men de to senderne som følger med har USB-C-plugg i stedet for HDMI. Begge de to kan imidlertid bruke hverandres sendere, slik at du kan mikse HDMI- og USB-C-sendere. WDC20 er en ny variant som støtter opptil 32 sendere per mottaker, og som også har lenger rekkevidde (15 meter mot 8 for WDC10/WDC10C). WDC20 støtter også at man kan splitte opp skjermbildet i opptil fire deler, for å vise innhold fra flere enheter samtidig.

Knappen får strøm fra USB, og det følger med en forlengerkabel hvis du ikke har en USB-port i nærheten av HDMI-porten. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Det er WDC20 vi har testet. En liten ulempe med WDC20 er at foreløpig kun finnes med HDMI, og at du ikke kan bruke senderne fra WDC10 eller WDC10C. Nå som stadig flere PC-er kommer med USB-C, må du derfor kjøpe adaptere. Benq opplyser imidlertid at de kommer med USB-C-sendere i løpet av første kvartal. 

En stor fordel med WDC20 hvis du har touch-skjerm, er at den støtter «touchback» – det vil si at du kan styre en Windows-PC eller Mac trådløst fra den tilkoblede touch-skjermen. 

Enkelt å sette opp

Det å sette opp Instashow var svært enkelt, ettersom man ikke trenger å installere verken programvare eller drivere. En enkel bruksanvisning vises på skjermen, slik at selv adm. dir. bør klare å få det til.

Før du kobler til en PC, får du en forklaring på skjermen hva du skal gjøre. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Senderne – eller «knappene» som produsenten kaller dem – er ferdig paret med mottakeren den selges sammen med. Det betyr at du bare kan koble mottakeren til TV- en eller projektoren, så plugger du HDMI- eller USB-C-senderen i PC-en din, venter til den lyser grønt – og så trykker du på knappen. 

Hvis du kjøper flere sendere, pares disse enkelt ved å trykke inn en knapp på baksiden av mottakeren, og deretter knappen på den nye senderen.

Så snart knappen lyser grønt, trenger du bare å trykke på den for å få bilde på TV-en eller projektoren. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

HDMI-versjonen av senderne krever at du kobler til en USB-kabel for å få strøm, mens USB-C-versjonen henter strømmen den trenger fra den samme USB-kontakten som leverer bildet. HDMI-versjonen benytter en standard USB-A-kontakt, og kabelen er ganske kort – men det følger med en forlengerkabel hvis du ikke har USB-A-kontakt i nærheten av HDMI-kontakten.

En fordel med WDC20 fremfor WDC10/10C er at du også kan vise bilder fra en mobiltelefon, ved å laste ned en Android- eller Ios-app som heter Instashare. Dette fungerer enkelt ved å skanne en QR-kode som vises på skjermen for å koble sammen Instashow-mottakeren og mobiltelefonen. 

Slik ser mottakerenheten ut på baksiden. HDMI-kobles til TV-en eller projektoren. Du trenger ikke koble enheten til nettverket, ettersom den oppretter sitt eget wifi-nett for sender-enhetene.
Slik ser mottakerenheten ut på baksiden. HDMI-kobles til TV-en eller projektoren. Du trenger ikke koble enheten til nettverket, ettersom den oppretter sitt eget wifi-nett for sender-enhetene. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Vi nevner ellers at det er mulig å administrere Instashow-mottakeren via et web-basert brukergrensesnitt som ligner mye på grensesnittet til en typisk wifi-ruter, der du blant annet kan sette opp navn på nettverket (SSID), passord, kryptering, osv. 

Konklusjon

Benq Instashow har en prislapp som starter på 8.990 kroner ekskl. mva. for WDC10 og 11.990 for WDC20-modellen vi testet, og er derfor et forholdsvis kostbart produkt. Men sammenlignet med hva mange bedrifter likevel investerer i skjermer og annet A/V-utstyr til møterom er ikke prislappen så gal, i hvert fall ikke når produktet er så nyttig og fungerer så bra som Instashow gjør.

I tillegg til at produktet gjør det raskt og enkelt å få bilde på skjermen, og veksle mellom hvilken PC som skal presentere, er også ytelsen meget bra. Det er støtte for både 2,4 og 5 GHz, og med 802.11ac over 5 GHz går det kjapt nok til at du kan kjøre video i Full HD med topp kvalitet. 

Den nyeste WDC20-løsningen hadde som nevnt ikke USB-C-støtte da vi testet, men det kommer sendere for dette i løpet av første kvartal. 

Vi likte Vi likte ikke
- Enkel å bruke
- God ytelse, video i Full HD  
- Kryptert forbindelse  
- Støtter opptil 32 sendere  

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen