TEST: Lenovo Thinkpad P1 Gen 2

Denne Core i9-maskinen har den råeste OLED-skjermen vi har prøvd

Til tross for temmelig kraftige spesifikasjoner, veier ikke Lenovos bærbare arbeidsstasjon mer enn 1,7 kilo.

Lenovo Thinkpad P1 Gen 2.
Lenovo Thinkpad P1 Gen 2. (Foto: Kurt Lekanger)

Til tross for temmelig kraftige spesifikasjoner, veier ikke Lenovos bærbare arbeidsstasjon mer enn 1,7 kilo.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Noen ganger holder det ikke med en standard bærbar PC, man trenger noe med litt mer krefter under panseret. Kanskje du jobber med videoredigering, grafisk design, CAD, 3D – eller andre krevende oppgaver. Eller kanskje du bare vil ha noe av det råeste som er å oppdrive, uten at du trenger å løfte på deg brokk.

Lenovo Thinkpad P1 Gen 2 (20QT-003HMX)

Skjerm: 15,6" 4K (3840 x 2160) OLED-berøringsskjerm, 400 nit, Dolby Vision HDR
Prosessor: Intel Core i9-9880H, 8 kjerner, 2,3 GHz (4,8 GHz Turbo). Kan fås med Xeon-prosessor.
Grafikk: Nvidia Quadro T2000 m/4 GB GDDR5 grafikkminne, 1024 CUDA-kjerner. I tillegg Intel UHD Graphics 630 integrert i CPU.
Systemminne (RAM): 32 GB DDR4 (mulighet for opptil 64 GB)
Lagringsplass: 1 TB M.2 NVMe (PCIe 3.0 x 4) Samsung PM981 SSD. Mulighet for opptil 4 TB NVMe SSD.
Kamera: HD 720p, Thinkshutter. Infrarødt kamera for Windows Hello ansiktsgjenkjenning.
Trådløst: 802.11ax (Wi-fi 6), 802.11ac, Bluetooth 5.1 vPro. 
Tilkoblinger: 2 x USB-C med Thunderbolt 3, 2 x USB 3.1 gen 1. HDMI 2.0. Mini Gigabit Ethernet. 3,5 mm kombinert kontakt for hodetelefoner/mikrofon. SD-kortleser. Smartkortleser. 
Operativsystem: Windows 10 Pro for Workstations. Kan også fås med Ubuntu forhåndsinstallert. Sertifisert for Red Hat LInux.
Batteri: 80 Wh, opptil 13 timer. 
Øvrig: dTMP 2.0, Thinkshutter, brikkebasert fingeravtrykksleser. Raid 0, 1. 
Størrelse: 361,8 x 245,7 x 17,2 mm
Vekt: Ca. 1,7 kilo
Pris: Ca. 45.000 kroner inkl. mva. (testet konfigurasjon)

Thinkpad P1 Gen 2 er som det fremgår av navnet andre generasjon av Lenovos bærbare P1-arbeidsstasjon. Vi fikk låne en svært godt utstyrt variant av denne, med åttekjerners Intel Core i9-prosessor, Nvidia Quadro T2000-grafikkort, 32 GB RAM og en NVMe-SSD på 1 terabyte. 

I tillegg til at PC-en er svært kraftig, har den også den kanskje råeste 4K-skjermen vi har sett i en bærbar PC. Vi skal komme mer inn på denne skjermen litt senere i testen.

Det at dette er en PC i en av Lenovos arbeidsstasjonsserier, betyr at den kommer med sertifiseringer for en rekke ulike programmer som brukes innenfor CAD, 3D-design, osv. – blant annet Autocad, 3dsmax, Solidworks og en rekke andre. Denne typen sertifiseringer fordyrer litt, men er et krav i noen bransjer. 

Lenovo Thinkpad P1 Gen 2 skal ifølge Lenovo tåle mye, og er testet mot 12 militære kvalitetsspesifikasjoner som går på blant annet at PC-en skal tåle fall, vannsøl, og så videre. Det er ikke en «ruggedized» PC, men den skal tåle normal, tøff bruk.

Kabinettet er bygget i karbonfiber og magnesium, noe som gjør at selv om dette er en forholdsvis stor PC med mye utstyr, så veier den ikke mer enn rundt 1,7 kilo. Sammenlignet med andre kraftige PC-er er den heller ikke spesielt tykk – 1,7 centimeter. Det er circa 1,2 millimeter tynnere enn forgjengeren. 

Utseendemessig synes vi Thinkpad P1 Gen 2 er fin å se på – og baksiden har en vevd karbonfiber-finish som ser ganske tiltalende ut. I det ene hjørnet bak på PC-en er det en skråstilt Thinkpad-logo, hvor I-en er en rød lysdiode som pulserer sakte når PC-en er i dvalemodus. 

Baksiden viser et mønster av vevd karbonfiber.
Baksiden viser et mønster av vevd karbonfiber. Foto: Kurt Lekanger

Fantastisk OLED-skjerm 

Etter å ha testet PC-er i veldig mange år blir man etter hvert litt blasert. Det skal mye til for at man blir særlig imponert. Men da vi åpnet lokket på Thinkpad P1 Gen 2 og skjermen skrudde seg på første gang, fikk vi en skikkelig wow-opplevelse. Dette er uten tvil en av de råeste skjermene vi har sett noen gang i en bærbar PC.

OLED-skjermen er kalibrert. Foto: Kurt Lekanger

Du får maskinen med fire ulike skjermtyper – alle 15,6 tommer store. Du kan velge enten en Full HD LCD-skjerm (1920 x 1080) med lysstyrke på 300 eller 500 nits, en 4K LCD-skjerm med lysstyrke på 500 nits, eller den vi fikk i vår test-PC: En 4K OLED-berøringsskjerm med lysstyrke på 400 nits. 

OLED-skjermen i vår test-PC er ikke bare lyssterk – den har også fantastiske farger og et utrolig bra svartnivå (takket være OLED). Det som skal være svart, er helt svart – og det er veldig bra kontraster. Vi fant fram de mest imponerende 60 fps 4K-filmene med HDR, og ble nærmest sittende å måpe – her er bildekvalitet, kontrast, skarphet, svartnivå, absolutt alt på topp. 

Skjermen kommer med X-rite Pantone-kalibreringsprogramvare, og er ferdig kalibrert for blant annet sRGB, Adobe RGB, DCI-P3 og Rec. 709. Det er støtte for Dolby Vision HDR. 

Høyttalersystemet støtter Dolby Atmos. Lydkvaliteten i de innebygde høyttalerne er ganske bra – men ikke bedre enn det man bør kunne forvente i en PC som dette. 

Opptil fire eksterne skjermer

PC-en er godt utstyrt med porter for tilkobling av eksternt utstyr. I tillegg til to vanlige USB-A-porter, er det også to USB-C-porter som støtter Thunderbolt 3, samt en HDMI-port. Det er støtte for opptil fire skjermer samtidig (inkludert PC-ens innebygde skjerm), og med Thunderbolt 3 og/eller HDMI håndteres også flere skjermer med 4K-oppløsning. 

Det er i tillegg en mini-Ethernet-port (krever overgang) og en SD-kortleser.  

På venstre side er det to en proprietær ladekontakt, to USB-C-porter (med Thunderbolt 3), HDMI, mini gigabit Ethernet-port, samt en 3,5 mm hodetelefon/mikrofon-inngang.
På venstre side er det to en proprietær ladekontakt, to USB-C-porter (med Thunderbolt 3), HDMI, mini gigabit Ethernet-port, samt en 3,5 mm hodetelefon/mikrofon-inngang. Foto: Kurt Lekanger

Også på trådløs-fronten er Lenovo P1 Gen 2 utstyrt med det aller siste av teknologier. I tillegg til vanlig 802.11ac-støtte er det også støtte for den nye 802.11ax-standarden – også kalt Wi-fi 6. Forutsatt at du har et aksesspunkt som støtter det, får du opptil 2,7 ganger raskere overføringshastigheter enn med 802.11ac, og Wi-fi 6 håndterer også bedre at veldig mange trådløse enheter er tilkoblet det samme nettet. I tillegg nevner vi at det er støtte for Bluetooth 5.1 (les mer om Bluetooth 5.1 her). 

Meget bra tastatur og mange sikkerhetsfunksjoner

Thinkpad-tastaturene er blant de beste som er å oppdrive på bærbare PC-er, og Thinkpad P1 Gen 2 er ikke noe unntak. Tastaturet er fantastisk å skrive på, og tastene er fornuftig plassert. Piltastene er plassert litt for seg selv, slik at du ikke bommer på dem. Selv om PgUp- og PgDown-tastene ligger like ved over piltastene er de plassert slik at du ikke kommer uforvarende borti dem. 

Tastaturet er blant de beste.
Tastaturet er blant de beste. Foto: Kurt Lekanger

Pekeplaten er stor og ganske god å bruke – og det er også en styrepinne for de som foretrekker det. 

PC-en har det meste av sikkerhetsfunksjoner, som en innebygget fingeravtrykksleser, støtte for smartkort, samt infrarødt kamera for ansiktsgjenkjenning og automatisk pålogging via Windows Hello. Det er også en dTPM-modul (discrete Trusted Platform Module) som sørger for sikker lagring av krypteringsnøkler, fingeravtrykk, osv. 

Fingeravtrykksleseren er plassert til høyre for tastaturet.
Fingeravtrykksleseren er plassert til høyre for tastaturet. Foto: Kurt Lekanger

Alle som er opptatt av personvern og sikkerhet vil antagelig også sette pris på Thinkshutter-funksjonen. Dette er et fysisk deksel for å koble ut kameraet når du ikke bruker det.  

Programmet Lenovo Vantage samler systeminformasjon, oppdateringer og innstillinger på ett sted, og gir deg også brukermanual, oversikt over garantistatus og annen nyttig informasjon.

Ytelse og batteritid

Vår test-PC var som nevnt utstyrt med en 9. generasjon Intel Core i9-prosessor med 8 kjerner, og det er også mulig å få den med Xeon-prosessor.

Siden dette er en arbeidsstasjon, har den selvfølgelig også et forholdsvis kraftig grafikkort: Nvidia Quadro T2000. Det finnes riktignok enda kraftigere Quadro-kort (RTX-serien), men da må du over på for eksempel Thinkpad P73 – som er veier dobbelt så mye som P1. 

Våre ytelsestester viser imidlertid at Thinkpad P1 Gen 2 sparker bra fra seg: 

En så kraftig PC krever naturlig nok en del kjøling. Det er to store vifter som blåser varm luft ut på undersiden av PC-en – noe som kan gjøre PC-en litt ubehagelig å ha på fanget når viftene er i gang. De går heldigvis ikke hele tiden, men vi hadde uansett foretrukket om varmluften kunne funnet veien ut for eksempel på baksiden av maskinen. 

Batteritiden er ikke all verden, men samtidig forventer vi ikke en hel dags drift på batteri med en kraftig arbeidsstasjon som dette. Dette er en PC du stort sett bruker tilkoblet strøm, og batteritiden er god nok til at det holder til bruk underveis til og fra jobb, i møter og så videre. Her er resultatet fra batteritesten vi gjorde i PCMark 10:

Maskinen kan for øvrig leveres med Ubuntu Linux forhåndsinstallert – i tillegg til at den er sertifisert for Red Hat Linux. Vår test-PC kom med Windows 10 Pro. 

Konklusjon og alternativer

Lenovo Thinkpad P1 Gen 2 er til tross for svært god ytelse og kraftige spesifikasjoner en forholdsvis slank og pen bærbar PC. Det som imponerer kanskje aller mest er den kalibrerte OLED-skjermen med 4K-oppløsning og HDR-støtte. 

Det finnes enda kraftigere bærbare arbeidsstasjoner,  men da må du opp i størrelse og vekt. Med Thinkpad P1 Gen 2 har Lenovo klart å presse vanvittig mye inn i en ganske tynn PC på rundt 1,7 kilo – det er ganske imponerende. 

Men herligheten koster. Med den konfigurasjonen vi testet så ender du fort på rundt 45.000 kroner inkludert mva. 

Vi likte Vi likte ikke
- Svært god ytelse - Varm luft blåses ut på undersiden
- Imponerende OLED-skjerm  - Litt kort batteritid
- Meget bra tastatur  
- Mange sikkerhetsfunksjoner  
- Robust byggekvalitet  
- Godt utstyrt, bl.a. med Thunderbolt 3  
- Wi-fi 6  
Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen