TEST: Microsoft Surface Laptop 2

Nå har ikke Microsoft fulgt med i timen. Hvor er USB-C-portene?

Vi har testet Microsofts nye Surface Laptop 2.

Microsoft Surface Laptop 2 tar seg godt ut på pulten.
Microsoft Surface Laptop 2 tar seg godt ut på pulten. (Kurt Lekanger, Digi.no)
EKSTRA

Vi har testet Microsofts nye Surface Laptop 2.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Nå i februar ble Microsofts nye Surface Laptop 2 tilgjengelig i Norge. Dette er oppfølgeren til Microsofts første PC, og ut fra spesifikasjoner, utseende og ikke minst pris er dette en direkte konkurrent til Apples Macbook Pro-maskiner. En annen – men noe rimeligere – konkurrent er Huawei Matebook X. 

Microsoft Surface Laptop 2

Skjerm: 13,5" IPS LCD, 2256 x 1504
Prosessor: Intel Core i7-8650U (8. gen), 4 kjerner, 1,9 GHz (4,2 GHz boost). Core i5 er opsjon.
Grafikk: Intel UHD 620
Systemminne (RAM): 16 GB
Lagringsplass: 512 GB SSD 
Kamera: 720p Windows Hello-kamera med ansiktsgjenkjenning
Trådløst: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Tilkoblinger: 1 x USB 3.1 (Type-A), Mini DisplayPort, 3,5 mm hodetelefonkontakt, 1 x Surface Connect-port
Operativsystem: Windows 10 Home eller Pro
Batteri: 48 Wh. 14,5 timer videoavspilling.
Øvrig: TPM 2.0-brikke for sikkerhet. 
Størrelse: 30,8 x 22,3 x 1,46 cm
Vekt: 1,28 kg
Pris testet modell: 23.490 kroner inkl. mva.

Nye Surface Laptop 2 ligner veldig på første generasjon Surface Laptop. Den er omtrent like stor og veier det samme – og spesifikasjonene er nesten like. Til og med batteritiden er oppgitt til det samme – 14,5 timer med videoavspilling. 

Så hva er egentlig forskjellen? Den viktigste forskjellen er et prosessoren er oppgradert fra en 7. generasjon Intel Core i7-prosessor til 8. generasjon. Ellers er det noen mindre forskjeller i hvilke konfigurasjoner som er tilgjengelige. 

Som du vil se hvis du leser litt videre i testen, skulle vi ønske at produktdesignerne hos Microsoft hadde anstrengt seg litt mer under arbeidet med Surface Laptop 2. Ikke misforstå oss – dette er fortsatt en veldig god bærbar PC som også er pen å se på, men den har en del mangler sammenlignet med konkurrentene. Spesielt når vi tar den høye prisen med i betraktningen. Dette er nemlig en svært kostbar bærbar PC, med en prislapp på hele 23.490 kroner inkl. mva. hvis du velger Core i7-toppmodellen med 16 GB RAM og 512 GB lagring. Du får den også i en Core i5-versjon med 256 GB lagring og 8 GB RAM til rett under 15.000 kroner. 

Ligner på semsket skinn

Med en tykkelse på bare 1,46 cm og en vekt på 1,28 kilo fremstår Surface Laptop 2 som en tynn og lett PC. 

Kabinettet er laget i aluminium, og maskinen fås i fire ulike farger: burgunder, platina, koboltblå og svart. Vår testmodell var i svart. En ting som er litt spesielt, er at området rundt tastaturet er kledd i såkalt Alcantara-stoff, et stoff som minner litt om semsket skinn. Det er pent å se på, men viktigere er at overflaten er veldig behagelig å hvile hendene på. De som har prøvd for eksempel en Macbook, vet at aluminiumsoverflaten kan være veldig kald og hard å hvile hendene på. Der er brukeropplevelsen langt bedre på Surface Laptop 2.

 Microsoft Surface Laptop 2 sett bakfra.
Kabinettet er laget i aluminium. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

PC-en har en skjerm på 13,5 tommer med en oppløsning på 2256 x 1504 punkter. Vi snakker med andre ord om en skjerm med forholdsvis høy oppløsning i forhold til størrelsen. Skjermen har 3:2-format, som betyr at du får mye plass i høyden. Noen sverger til skjermer i 16:9- eller 16:10-format, på grunn av at du slipper så brede svarte striper over og under bildet når du ser på video. Men etter undertegnedes mening er det i de aller fleste tilfeller bedre å ha litt ekstra plass i høyden, de fleste bruker jo en PC til mye mer enn bare å se video. 

Microsoft Surface Laptop 2 sett fra siden.
PC-en er tynn og lett. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Bildekvaliteten på skjermen er svært god, og skjermen er også ganske lyssterk – men ikke på høyde med de aller mest lyssterke skjermene på blant annet noen av HPs toppmodeller. Det er for øvrig snakk om en berøringsskjerm som takler opptil 10 samtidige berøringspunkter.

Et infrarødt kamera over skjermen sørger for rask innlogging med ansiktsgjenkjenning via Windows Hello-funksjonen.

Endelig en stor pekeplate

Det er ingen som slår Apple når det gjelder pekeplater på bærbare PC-er. Dette har litt med operativsystemet å gjøre også, og hvordan applikasjoner oppfører seg når du bruker platen. Ting flyter rett og slett jevnere. 

Nærbilde av tastatur og pekeplate.
Pekeplaten er av de bedre vi har vært borti på Windows-baserte PC-er, og Alcantara-stoffet rundt tastaturet gjør at det er behagelig å hvile hendene på håndleddstøtten. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Pekeplaten på Microsoft Surface Laptop 2 er ikke fullt på høyde med den du finner i Macbook-ene, men den er ikke så langt unna. Ting flyter ikke like jevnt og fint i OS-et som på en Mac, for eksempel ved rulling på nettsider – men pekeplaten er stor og veldig behagelig å bruke. 

Nærbilde av tastaturet.
Det er ingenting å si på tastelayouten. Tastaturet er i full størrelse, og er godt å skrive på. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Tastaturet er veldig bra, med fornuftig plassering av tastene. Noen produsenter velger å plassere PageUp- og PageDown-tastene rett over piltastene, og det kan for såvidt være praktisk – men samtidig er det lett å komme borti dem når du skal bruke piltastene. På denne PC-en er PageUp og PageDown plassert på øverste tasterad sammen med F-tastene. 

Hvor er USB-C-porten?

Produsenter av tynne og lette bærbare PC-er har en tendens til å undervurdere behovet mange har for eksterne tilkoblingsmuligheter. Det gjelder ikke minst konkurrenten Apple, som ser ut til å fjerne noen porter vi trenger hver gang de lanserer en ny modell. 

Microsoft undervurderer antagelig også behovet for tilkoblingsmuligheter – for Surface Laptop 2 er svært sparsommelig utstyrt med porter. De eneste utgangene du finner er én USB Type-A-port på venstre side, sammen med en Mini Displayport og en 3,5 mm hodetelefonutgang. På høyre side er det en proprietær ladekontakt som Microsoft kaller Surface Connect. Dette er den samme porten som finnes også på nettbrettet Surface Pro, som vi har testet her.

Nærbilde av de tre portene på venstre side av PC-en: USB-A, Mini DisplayPort og 3,55 mm hodetelefonutgang.
På venstre side finner du en USB-A-port, Mini DisplayPort og en 3,55 mm hodetelefonutgang. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Det er veldig merkelig at Microsoft har valgt å ikke utstyre Laptop 2 med én eneste USB-port av den nye USB-C-typen. Det at de fortsatt har en USB-A-port er bare fint, men det burde i det minste vært et par porter av USB-C-typen også – og helst også med Thunderbolt 3-støtte for tilkobling til eksterne skjermer og enheter som krever høy overføringshastighet. USB-porten støtter også kun USB 3.0, som har en maks overføringshastighet på bare 5 Gbit/s, mens mange av konkurrentene støtter USB 3.1 som er dobbelt så rask. 

Microsoft burde også kuttet ut den proprietære ladekontakten (Surface Connect), og i stedet tillatt lading via USB-C, slik mange av konkurrentene har gjort. Du kan være bombesikker på at du har glemt igjen laderen den dagen PC-en din er tom for strøm, og da er det veldig praktisk å kunne lade via en vanlig USB-C-kabel (du må riktignok ha en kraftig nok vegglader tilgjengelig). Den eneste fordelen vi kan se med Surface Connect-kontakten, er at den festes med magnet. Dermed river du ikke ned PC-en eller ødelegger kontakten hvis du skulle snuble i ladekabelen.

Nærbilde av ladekontakten til Microsoft Surface Laptop 2.
Hvorfor, Microsoft?! Hvorfor kan dere ikke gå over til lading via USB-C, som så mange av konkurrentene? Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Ganske god ytelse – men ingen spill-PC

Prosessoren som sitter på innsiden er en 8. generasjon Intel Core i7-8650U med 4 kjerner. Dette er den samme som sitter i nettbrettet Microsoft Surface Pro 6, og ytelsesmessig er de to produktene også ganske like. 

Her er noen ytelsesmålinger:

PC-en har ikke noe grafikkort utenom den GPU-en som er innebygget i Intel-prosessoren, og dermed er ikke grafikkytelsen så veldig mye å skryte av. Det holder i massevis til de fleste vanlige «kontorformål», men dette er ingen spill-PC.

Som du ser i ytelsesgrafen over blir maskinen ganske grundig slått av for eksempel Surface Book 2 og Dell XPS 15 på grafikktestene 3DMark. Sammenlignet med andre tynne og lette bærbare PC-er uten dedikert grafikk er imidlertid ytelsen god – og bedre enn for eksempel HP Spectre Folio, selv på grafikk.  

Konklusjon og alternativer

Microsoft Surface Laptop 2 er en tynn og lett bærbar PC som utseendemessig er en temmelig lekker sak å se på – og byggekvaliteten virker upåklagelig. Den har også veldig god batteritid, et bra tastatur, en god pekeplate og en god skjerm.

Dessverre så har ikke Microsoft fulgt helt med i timen, og vi mener det er nærmest utilgivelig å komme med en PC i dag som ikke har en eneste USB-C-port, og som ikke støtter Thunderbolt 3. Det betyr dårligere muligheter til å koble til tilleggsutstyr, og du har heller ikke mulighet til å lade PC-en via USB-C – slik du kan på så mange av konkurrentenes modeller. Når vi legger til at prisen er høy – så er dette en PC vi ikke kan anbefale å kjøpe. Selv om vi stortrives med å bruke den, så ville vi følt oss litt akterutseilt om vi hadde brukt mer enn 23.000 kroner på den.

Et godt alternativ i tynn-og-lett-klassen kan være  Lenovo Thinkpad X1 Carbon, som du kan lese testen av her. Et annet alternativ, som også skiller seg ut fra mengden ved at PC-en er kledd i skinn, er HP Spectre Folio 13. Begge disse har USB-porter og Thunderbolt 3-støtte. HP-maskinen er noe billigere enn Microsoft Surface Laptop 2 – mens Lenovo-maskinen er en del dyrere.

Vi likte Vi likte ikke
- Tynn og lett  - Mangler USB-C-porter og Thunderbolt 3
- Solid byggekvalitet  - Noe svak grafikkytelse
- Alcantara-stoff rundt tastaturet   
- God skjerm  
- Godt tastatur og god pekeplate  
- Veldig god batteritid  
- Ansiktsgjenkjenning  

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen