FORBRUKERTEKNOLOGI

Tester norsk talestyring av nettsider

Effektivt for dyslektikere og synshemmede, sier forsker i MediaLT.

27. des. 2011 - 09:10

Oslo (NTB): Talestyring av nettsider forenkler bruk av nettjenester og er mer effektivt for dyslektikere og syns- og bevegelseshemmede, viser norsk forskning.

Å bruke stemmen til å styre datamaskiner er ikke et nytt fenomen. I 1984 kunne Apples Macintosh-maskiner gjøre tekst om til tale. I 1995 lanserte Microsoft talegjenkjenning og talestyring for Windows. Siden har teknologien blitt langt mer avansert. I dag finnes slik teknologi også på mobiltelefoner.

Norske forskere mener nå at ordinære nettsteder kan bygges om slik at folk kan navigere uten å bruke tastatur eller mus. I sommer gjennomførte IKT-selskapet MediaLT en pilotstudie på talestyring av en nettside som henter værdata fra yr.no.

– Løsningen vi har testet, har et forenklet brukergrensesnitt sammenlignet med yr.no. Vi testet den på åtte personer med bevegelseshemming, ti med dysleksi eller lesevansker og åtte med synshemming, sier forsker Miriam Begnum i MediaLT til forskning.no.

Forsøkspersonene løste oppgaver ved å bruke talekommandoer, mus eller tastatur. En typisk oppgave var et spørsmål som «Hvordan blir været i Oslo lørdag kveld?». Konklusjonen er at talestyring av nettsider forenkler bruk og er mer effektivt, spesielt for sterkt synshemmede og sterkt bevegelseshemmede.

Pilotstudien viser også at de som er vant til hjelpemidler, foretrekker tale, mens halvparten av de som ser, føler seg tryggere med mus og vil heller bruke det selv om det tar lengre tid. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.