Tetter bredbåndshull med Wimax

Med Wimax kan Nextnet levere bredbånd til små kommuner som ADSL-leverandørene nedprioriterer.

Tetter bredbåndshull med Wimax

Med Wimax kan Nextnet levere bredbånd til små kommuner som ADSL-leverandørene nedprioriterer.

Nextnet holder til i Flekkefjord, og lever av å levere bredbånd over Wimax til private, kommuner og bedrifter.

Sammenlignet med Telenor og Nextgentel er de en liten aktør med sine 17 ansatte.

I fjor omsatte selskapet for cirka 12,5 millioner kroner og i år forventer de å ende på cirka 15,5 millioner. Resultatet ligger rundt null, men selskapet investerer for fremtiden.

I fjor investerte de cirka 8,5 millioner og totalt har de brukt cirka 25 millioner i investeringer for å bygge seg opp som en leverandør av trådløst bredbånd over teknologier som Wimax.

digi.no ringte daglig leder Erik Grønsund for å høre hvordan det går med Wimax-satsingen.

– Vi springer, for å si det sånn. Det går etter budsjettet og vi har et nysalg på cirka 100 abonnenter i måneden, forteller Eirik Grønsund til digi.no.

Per i dag har selskapet cirka 1300-1400 abonnenter. Alle er ikke på Wimax, men alle er over trådløs teknologi. 60 til 70 prosent av nysalget er Wimax-abonnementer.

Med Wimax kan Nextnet sette opp trådløse linjer som gir bredbånd på rundt 10 megabit per sekund over en avstand på 20 kilometer. Hvis det ikke er klar sikt mellom stasjonene, vil hastigheten kunne falle ned i 7-8 megabit.

Nextnet begynte å levere Wimax i midten av november i fjor. Da var det bare Toten og Gjøvik som fikk dekning. Etterpå har det gått slag i slag. Nå leverer Nextnet trådløst bredbånd til kommunene Finnøy, Stavanger, Sokndal, Lund, Flekkefjord, Kvinesdal, Lyngdal, Farsund, Gjøvik og Vestre Toten.

Ikke alle disse kommunene får bredbånd over Wimax. I blant annet Stavanger benytter Nextnet i stedet ulisensierte frekvenser.

Nextnet lytter til markedet før de bygger ut infrastruktur i en ny kommune. På sin nettside legger de ut informasjon når noen kunder har bedt om dekning.

I skrivende stund har de lagt ut informasjon om at beboere på Ausdal i Lyngdal har kontaktet dem for å få bredbåndstilknytning.

På bakgrunn av henvendelser fra beboere på Austad i Lyngdal, vurderer Nextnet å etablere bredbåndsdekning i område.

Det planlegges å sette opp en basestasjon i Norkring sin TV-mast på Austad. De som har sikt til denne vil da kunne koble seg til bredbånd.

Forutsetningen for denne etableringen er at NextNet mottar 20 kontrakter fra kunder som bor i det planlagte dekningsområdet.

Dersom 20 kontrakter blir signert, bygger de ut.

– Typisk venter vi til kundene bestiller, men enkelte plasser har vi bare bygd og så begynt å selge. Ofte i konkurranse med ADSL, sier Grønsund.

Hastigheten Nextnet tilbyr er ikke all verden. Det billigste abonnementet kommer med 512 kb/s nedlastning og 256 kb/s opp. Bedrifter som trenger mer kan få opptil 8 Mb/s.

Fordi Nextnet tilbyr bredbånd til kommuner som ikke prioriteres av ADSL-leverandørene, har de noen ganger fått litt drahjelp med investeringene.

– På våre kommunepakker har vi inngått avtaler om å bygge ut for de kommunale stedene som rådhuset, barnehager, skoler og bibliotek. Da tok kommunene en del av anleggsbidraget og så har vi en avtale om at vi har anledning til å selge til privatpersoner og bedrifter i kommunen etterpå, forteller Grønsund til digi.no.

For kommunene er det en fordel at dette gir fortgang i bredbåndsutbyggingen.

Til toppen