TG får moms-svar denne uka

Oslo (NTB): Spørsmålet om datapartyet The Gathering på Hamar må betale momskravet på 1 million kroner eller ikke blir trolig avklart i Finansdepartementet denne uka.

- Det vil komme et endelig vedtak fra departementet i løpet av uka. Da blir det endelig slått fast om vi må betale moms eller ikke, sier pressetalsmann Simon Valvik i The Gathering (TG) til NTB.

Skattemyndighetene regner ikke det årlige data- og spillarrangementet på Hamar som kultur og krever at arrangørene betaler 980.000 kroner i moms.

    Les også:

Departementet tok kontakt

Det var departementet som tok kontakt med arrangøren, Kreativ norsk dataungdom (KANDU), 8. august, bekrefter seniorrådgiver Anders Lande i Finansdepartementet. Søknaden om momsdispensasjon ble sendt samme dag.

- Departementet vil bidra med rask saksbehandling, og i lys av tidligere dispensasjonspraksis, er det mye som tyder på en velvillig behandling, sier Lande til NTB.

Ifølge Valvik har KANDU betalt inn 600.000 kroner av skattekravet, og foreningen trenger hjelp utenfra hvis svaret på søknaden blir negativt.

Blant annet har fylkesrådsleder i Hedmark Siv Tørudbakken lovet støtte hvis momskravet blir stående, samtidig som hun oppfordret næringslivet til å støtte opp om det årlige dataarrangementet, melder NRK.

Stor støtte

For det meste er kulturarrangementer i Norge fritatt for moms. Noen få betaler 8 prosent. Skattemyndighetene krevde i utgangspunktet TG for 25 prosent av billettinntektene.

Datafesten i Vikingskipet samlet i påsken i år 5.200 deltakere og minst like mange dataskjermer.

Blant dem som har gått ut og kritisert momskravet er filmregissør Harald Zwart og professor Birgit Hertzberg Kaare ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Kulturminister Trond Giske (Ap) har også kritisert avgjørelsen.

- Regjeringen sier ikke bare at dataspill er kultur, men det er kommet en hel stortingsmelding om det. Der nevnes The Gathering spesielt, som en arena hvor nye talenter kan møtes og utveksle ideer. Når momsvedtaket kommer rett etter en slik melding, virker det som om noen ikke har fulgt med i timen, sa Giske til NTB da momskravet ble kjent. (©NTB)

    Les også:

Til toppen