BEDRIFTSTEKNOLOGI

Thomson-budene i boks

Alcatel Alsthom og Dassault Industries går som kjent sammen om å by på den statlige majoritetsposten i det franske elektronikk-konsernet Thomson-CSF, som skal privatiseres senere i år. Fredag gikk fristen ut for å kjempe om gigantoppkjøpet.

Øystein Kvistad
1. apr. 1997 - 13:37

Som digi:tele skrev tidlig i februar i år vil også Lagerdere by på Thomson. I oktober i fjor fikk Lagardere sammen med Daewoo Electronics tilslaget på Thomson. Kjøpet ble senere annullert av franske myndigheter.

- Med et eventuelt oppkjøp av Thomson ønsker vi å styrke konkurranseevnen til europeisk forsvarsindustri, spesielt ved å hente ut synergieffekter mellom sivil og militær telekommunikasjon, uttaler konsernsjef Bjarne Aamodt i Alcatel STK i en pressemelding.

Den franske stat eier 58 prosent av Thomson-aksjene, verdt om lag 14,75 milliarder kroner. Ifølge International Herald Tribune vil staten beholde en "gyllen" aksje, blant annet for å kunne sikre sine forsvarsinteresser. Ti prosent av de statseide aksjene vil bli tilbudt selskapets ansatte.

Alliansen Alcatel/Dassault tar altså opp kampen med Lagerdére, en fransk produsent av forsvarsmateriell, som sist høst så ut til å overtatt kontrollen over Thomson - helt til den franske privatiseringskommisjonen bestemte noe annet.

Lagerdé har sagt at de vil legge inn et nytt bud på Thomson-CSF så fort de franske myndighetene bestemmer seg for hvordan de akter å gjennomføre salget av det statlige elektronikkselskapet.

Muligheten for at Alcatel overtar Thomson-CSF sammen med de to franske flyprodusentene - som forøvrig vurderer å fusjonere - vil gjøre privatiseringen av Thomson til den mest omfattende omveltning som noen sinne er gjort i landets forsvarsindustri. Går Alcatel-avtalen i orden, vil det gi Frankrike Europas største vertikalt integrerte forsvarsindustri - der ett konsern blir i stand til å produsere alt fra de minste elektronikkomponenter til avanserte våpensystemer

og jagerfly.

Spørsmålet mange nå stiller, er om Thomson egentlig passer like godt inn i Alcatel-sfæren som i Lagerdéres. Selv om Alcatel som gruppering er større enn Lagerdére, er sistnevnte storebroren på forsvarssektoren. Juppé-regjeringen uttalte i fjor høst at de ville foretrekke Lagerdére som kjøper av Thomson-CSF fordi det ville være "industrielt logisk".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.