Webakselerasjon

Ti år etter starten er Varnish 5.0 klar til bruk

Men prosjektet har ikke nådd alle målene.

Varnish HTTP Cache fyller ti år i disse dager. Nå er versjon 5.0 lansert.
Varnish HTTP Cache fyller ti år i disse dager. Nå er versjon 5.0 lansert. (Bilde: Rubén Romero/Varnish Software)

Men prosjektet har ikke nådd alle målene.

Varnish HTTP Cache, webakseleratoren som for ti år siden ble utviklet for VG Nett og utgitt som et åpen kildekodeprosjekt, kom i går ut i versjon 5.0. Dette er den første «store» utgivelsen siden april 2014. 

Ikke som planlagt

Fullt så store nyheter som det opprinnelig var planlagt, har Varnish 5.0 riktignok ikke. Tidligere i år sa Per Buer, grunnlegger og teknologidirektør hos norske Varnish Software, at støtte for HTTP/2 kom til å være den største nyheten. 

Men nå viser det seg at HTTP/2-støtten er svært eksperimentell og på ingen måte klar til bruk. Derfor er støtten deaktivert som standard. Men Varnish-prosjektet håper å ha den produksjonsklar når den neste store utgaven skal gis ut, antagelig den 15. mars 2017. Dette blir trolig Varnish 5.1.

De øvrige nyhetene framstår som relativt små, selv om det er ganske mange av dem. Blant annet er det nå mulig å ha separate konfigurasjonsfiler (VCL) for hvert domene eller virtuelle vert. Dette kan bidra til å gjøre VCL-filene mer oversiktlige.

En oversikt over alle forbedringene finnes på denne siden.

Les historien om Varnish: Har satt fart på weben i ti år

Trenger mer penger

Det som kunne være en mulig årsak til at de opprinnelige målene for 5.0-utgivelsen ikke har blitt nådd, er at Varnish Software i betydelig mindre grad enn tidligere har bidratt i prosjektet. Men som Buer skriver i kommentarfeltet nedenfor, er stemmer ikke dette.

Samtidig opplyses det om at finansieringen av prosjektet, gjennom Varnish Moral License, for tiden ikke er tilstrekkelig til at hovedutvikleren av Varnish, danske Poul-Henning Kamp, kan ha dette som sin primære jobb. 

I nettskyen

Varnish Software lanserte for øvrig tidligere denne uken Varnish Plus Cloud, hvor fullversjonen av den kommersielle Varnish Plus-programvaren kan leies som en tjeneste i Amazon Web Services på time- eller årsbasis. Målet med dette er ifølge Per Buer å gjøre kjerneproduktet tilgjengelig for flere kunder.

Les også: Skambelagt å lukke kildekoden

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen