Tidenes største SAP-fiasko?

California vraker gigantprosjekt.

Tidenes største SAP-fiasko?
GIGANTSPREKK: California glipper for SAP. Delstaten vraker en av tidenes største IT-leveranser. Bilde:

Bare åtte land i verden har en større økonomi enn California. Delstaten med drøyt 38 millioner innbyggere er en mastodont nær uansett hvordan man regner på det.

Det sies at alt er stort i USA. Dermed blir det også store tall når offentlige IT-prosjekter sprekker.

Smell på smell

Etter å ha brukt minst 254 millioner dollar på et gigantisk SAP-prosjekt, ble det fredag klart at California sier opp kontrakten med verdens største leverandør av forretningsprogramvare.

Beslutningen fører til ytterligere sprekk i det svært forsinkede «21st Century Project», som tyske SAP overtok for tre år siden. Da hadde forrige leverandør, BearingPoint, allerede fått sparken.

Vi snakker om et av Californias største og mest trøblete IT-prosjekt noensinne, med modernisering av et lønnssystem til delstatens 240.000 offentlig ansatte.

Dette gikk galt

Etter implementering av den første av i alt fem planlagte leveransefaser, ble det i juni i fjor avdekket enorme problemer.

Et pilotprosjekt med 1.300 ansatte avslørte at lønnsutbetalinger gikk til feil person og med feil beløp. Sykepenger ble på avbrutt på uforklarlig vis. Barnebidrag gikk til feil mottaker.

– Skattebetalerne, de ansatte og familiene deres får lide, sier talsperson for delstaten, Jacob Roper til avisen LA Times. Så langt har California også vært nødt til å bla opp 50.000 dollar i bøter etter feil ved pensjonsutbetalinger.

– Etter åtte måneder med lite framdrift, kan vi ikke fortsette og eksponere tusener av nye statsansatte for feil i lønnsutbetalinger. Vi har ikke tillit til at SAP kan skalere det feilslåtte systemet, skriver delstaten i en uttalelse.

Oppvask

Det er uklart hvor mye av prosjektet og kostnadene som har påløpt som nå kan reddes. Ifølge Roper vil California kreve 50 millioner dollar tilbakebetalt fra SAP.

Senator og demokrat Darrell Steinberg fra Sacramento krever at det gjennomføres en høring for å komme til bunns i hvordan det er mulig å bruke så mye penger på et prosjekt, når man «tilsynelatende sitter igjen med så lite».

– Ekstremt skuffet

SAP har ikke publisert en uttalelse i saken på egne pressesider, men i en uttalelse gjengitt i amerikansk presse fremgår det at IT-giganten mener å ha sitt på det tørre.

– SAP står bak vår programvare og våre handlinger. SAP mener også at vi har tilfredsstilt alle våre kontraktsmessige forpliktelser i dette prosjektet, sier talsmann Andy Kendzie.

Det fremgår ikke om selskapet vil motsette seg kravet om å betale tilbake kjempekravet. Kendzie sier også at de er «ekstremt skuffet» over delstatens beslutning om å si opp kontrakten med dem.

Det havarerte prosjektet føyer seg inn i en lite hyggelig rekke av SAP-satsinger som har gått dukken.

    Les også: