Utvikling

Tidligere Microsoft- og Komplett-ansatte med nytt rammeverk: – Du slipper å bruke tid på backend, som ingen i forretningen forstår likevel

Nå har selskapet fått Wilhelmsen-rederiet inn på eiersiden.

Arif Shafique er mannen bak roret i Dolittle.
Arif Shafique er mannen bak roret i Dolittle. (Foto: Kurt Lekanger)

Nå har selskapet fått Wilhelmsen-rederiet inn på eiersiden.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

LYSAKER (digi.no): Tidligere ansatte fra Microsoft og Komplett har gått sammen i oppstartsselskapet Dolittle for å lage en ny arkitektur og et rammeverk for utviklere. Rammeverket skal gjøre det enklere og raskere å bygge digitale løsninger, og fungere som et lag mellom alt det som foregår på frontend og «datalaget». Hensikten er å redusere kompleksitet slik at utviklerne skal kunne konsentrere seg om det aktuelle forretningsmessige problemet som skal løses. 

Nylig gikk rederigiganten Wilhelmsen inn på eiersiden i selskapet, og eier nå 50 prosent.

– Ved å eie digital kompetanse muliggjør vi at alle avdelinger og selskaper i Wilhelmsen kan utvikle og skape verdifulle digitale løsninger. Ved hjelp av Dolittle kan vi nå snu oss raskere og dekke interne og ikke minst eksterne behov våre kunder har, sier Thomas Wilhelmsen, konsernsjef i Wilhelmsen-gruppen i en pressemelding. 

Arif Shafique er en av gründerne og øverste sjef (CEO, tilsvarende adm.dir.) i Dolittle, og forteller til digi.no at han er svært fornøyd med å ha fått Wilhelmsen-gruppen med på laget. 

– Vi utviklet første versjon av et software-system for en type «smarte tau» med sensorer i løpet av bare en og en halv uke. Dette kunne tidligere ta flere måneder, kanskje år, sier Shafique.

Det er egentlig andre gang Dolittle har blitt startet opp. Første gang var rundt 2009-2010, da de daværende gründerne i selskapet ville bygge et rammeverk som man kunne gjenbruke – for eksempel funksjonalitet for å koble seg til databaser, sende meldinger mellom systemer, og med løsninger på hvordan man bryter ned store systemer til mindre applikasjoner. Dette var før alle begynte å snakke om mikrotjenester og lignende. 

Men rundt 2013-2014 innså gründerne at de kanskje var litt forut for sin tid, og Dolittle ble lagt ned. Men deler av løsningen – Bifrost – lever videre og er i bruk i dag i et system hos Equinor som kalles ProCoSys.

– Timingen var feil. Det store trykket rundt digitialisering var ikke begynt ennå. Det var mer utviklere som kodet for IT-bedrifter og laget produkter for IT-avdelinger. De var ikke så interessert den gangen i å få rammeverk som gjorde at de slapp å kode – den gangen ville utviklerne heller finne på ting selv, forklarer Shafique.

Nå er det nye tider – «nye Dolittle» er en realitet, og ambisjonene til selskapet er store. 

Vellykket andre forsøk

Etter det første forsøket med Dolittle begynte gründeren Einar Ingebrigtsen i Microsoft, og jobbet der noen år før han og Arif Shafique – også fra Microsoft – begynte å diskutere mulighetene for å stable prosjektet på beina igjen.

I dag er Einar Ingebrigtsen teknologidirektør (CTO) i Dolittle, og selskapet har også fått med seg en annen tidligere Microsoft-mann – Petri Wilhelmsen – som har erfaring med digitale tvillingløsninger, HoloLens, AR og VR. Det er også fem ansatte som sitter i Sandefjord. Alle disse har bakgrunn fra Sandefjord-selskapet Komplett.no.

Shafique forteller at han opplevde at Microsoft hadde veldig mange gode verktøy som gjør at man blant annet har fjernet behovet for å ha egne datasentre i bedriften. Men det var ikke nok, mente han.

– Det skal jo også bygges noe. Det er enklere å bygge nye løsninger nå som du har cloud, du trenger bare et abonnement, så kan du begynne å kode. Terskelen for å kode har blitt lavere, men å kode vedlikeholdbare og skalerbare løsninger har ikke blitt enklere av den grunnen. Du skal ha enda flere komponenter – du skal ha kognitive komponenter, 3D, VR, AR, maskinlæring, blockchain, og så videre. 

Shafique forteller at bedriftene da gjerne går til konsulenthusene eller til sin egen IT-avdeling for å få laget løsninger rundt alle disse nye teknologiene. Men IT-avdelingen har kanskje ikke den utviklingskompetansen den trenger selv, og hvis man skal sette ut utvikling til noen eksterne så mangler disse kanskje den kunnskapen man trenger for å kunne lage en virkelig god løsning for bedriften.

Dolittles rammeverk leveres som en «Platform-as-a-service»-løsning (PaaS), som er basert på det som kalles domenedrevet design – og selskapet snakker om «digitalisering som en tjeneste». Tanken er at de i bedriften som har kunnskap innenfor sitt domene – eller område – skal hjelpe bedriften med å utvikle programvareløsningene, i stedet for mennesker som mangler denne domenekunnskapen. 

Arif Shafique forklarer hvordan rammeverket de har bygget (den rød linjen) ligger mellom backend og frontend. Foto: Kurt Lekanger

– Det finnes mange front-end-rammeverk og visuelle rammeverk. Vi har ikke tenkt å lage noe front-end-rammeverk, for det finnes jo. Men vi støtter Aurelia, Angular og React for eksempel på toppen. Vi holder fokuset vårt på mellomlaget, på business-laget, sier Shafique. 

– Slipper å bruke tid på backend, som ingen i forretningen forstår likevel

Shafique gikk i juni 2017 til Wilhelmsen-rederiets CDO – Chief Digital Officer – for å pitche idéen – og ble utfordret til å prøve ut konseptet i forbindelse med et smart tau med sensorer, som gjør det mulig for kapteinen på et skip å se belastningen på tauene når skipet skal fortøyes. Så gikk det slag i slag, og nå er altså Wilhelmsen inne på eiersiden.

Rammeverket Dolittle har laget heter det samme som selskapet; Dolittle. Så har man laget et rammeverk på toppen av dette for Wilhelmsen, som har fått navnet Wilhelmsen Digitalization Accellerator Framework. I tillegg til å være basert på konseptet domenedrevet design, er det også bygget rundt SOLID-prinsippene og CQRS – og alt er satt sammen slik at man som utvikler skal slippe å tenke på mange av de tekniske detaljene rundt dette.

– Du skal ikke behøve å tenke på alt dette. Jeg mener at det for en utvikler er dumt å bruke masse tid på backend, som ingen i forretningen forstår. Jeg tror det er viktig at den som koder kan vise frem verdien sin raskere med det som skjer på toppen – i stedet for å bruke masse tid på det som ligger under. 

Shafique forteller at de også lager integrasjoner mot spillplattformen Unity, slik at man kan bruke digitale tvilling-løsninger og få visualisert data fra IoT-sensorer. 

– Når vi har bygget backend, så er det veldig enkelt å koble en levende 3D-modell til dette. 

Åpen kildekode

Rammeverket er bygget opp som åpen kildekode og ligger tilgjengelig på dolittle.io og på Github. Løsningene som bygges på Dolittle er ikke nødvendigvis åpne, som for eksempel den ferdige løsningen Dolittle har laget for Wilhelmsen. Men selve byggeklossene og alt Dolittle gjør som er Dolittles eiendom er åpen kildekode. 

– Vi er heller ikke en nocode-plattform. Der finnes det mange andre. Vi ønsker å lage komplekse forretningsapplikasjoner. Vi er for de tilfellene hvor regelsettet og forretningen er litt kompleks, ikke når man skal lage en enkel nettside. 

På sikt ønsker selskapet å tilby løsningen som en hostet løsning i tillegg til som åpen kildekode, slik at Dolittle tar ansvaret for at ting fungerer. 

– Vi tror at det å bygge en open source-community er verdifullt i seg selv. Men så må vi bygge noe på toppen. Vi vil levere noe konsulenttjenester og jobbe sammen med kunder om prosjekter.

I tillegg til Wilhelmsen har de et samarbeid med Norges Røde Kors, som bruker Dolittle-rammeverket i forbindelse med en løsning som skal gjøre det enklere å samle inn informasjon fra nødhjelpsarbeidere, blant annet for å avdekke mulige sykdomsutbrudd tidlig.

– Rammeverket gjør det blant annet enklere for prosjektet å lage programvare med mange frivillige som har ulik bakgrunn fra koding uten å tenke på underliggende infrastruktur, sier Shafique. 

På sikt ønsker Shafique å få inn enda flere kunder, men foreløpig har de mer enn nok å gjøre, forteller han. I første omgang er det snakk om mulige kunder innenfor shipping, men etter hvert også andre bransjer.

– Plattformen skal utvikles videre og bli enda mer ferdig, slik det skal gå enda raskere å sette det opp. Vi vil ha inn enda flere kunder, og så vil vi gå globalt. Når vi får etablert oss må vi også tenke på partnermodeller og få med oss noen riktige konsulenthus, avslutter Shafique.

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen