Tidligere mobilgründer Nadir Nalbant utfordrer alarmselskapene

En ny forretningsmodell og tilgang på rimelige sensorer på åpne plattformer gjør at det blåser opp til store endringer i markedet for alarmtjenester.

Mer aktivitet i alarmstasjonen: Administrerende direktør i Safe4, Bjørge Kraft, er fornøyd med at Nadir Nalbant har etablert Homely og skaper mer aktivitet i alarmstasjonen de driver.
Mer aktivitet i alarmstasjonen: Administrerende direktør i Safe4, Bjørge Kraft, er fornøyd med at Nadir Nalbant har etablert Homely og skaper mer aktivitet i alarmstasjonen de driver. (Foto: Odd R. Valmot)

En ny forretningsmodell og tilgang på rimelige sensorer på åpne plattformer gjør at det blåser opp til store endringer i markedet for alarmtjenester.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I mange år har selskapet Safe4 Security Group AS drevet en avansert alarmstasjon i Oslo. Et rene Fort Knox, der sertifiserte operatører håndterer alarmer fra kunder over hele Europa.  Selskapet har også utviklet program- og maskinvare for smarthus, IoT og sikkerhet gjennom en årrekke og etablert en åpen plattform basert på standardprotokoller med Zigbee i sentrum. Det gjør at de kan velge alle slags sensorer fra et vell av produsenter som fyller kravene deres.

Vil snu opp ned på alarmbransjen

Det siste året har tidligere mobilgründer Nadir Nalbant funnet selskapet. Nå har de sammen bygget en plattform som de mener vil snu opp ned på det norske markedet for hjemmesikkerhet, men Nalbant ser også store eksportmuligheter. Signaler som kommuniseres fra et hus til en alarmsentral er ikke begrenset av nasjonale grenser.

– Det er sikkert ti år siden jeg tenkte på å utfordre det markedet vi ser på boligalarm. Dette var lukket og fordelt på få aktører den gangen. Siden har det blitt verre. I det minste for kundene. Dette er ikke ulikt den situasjonen jeg opplevde da jeg gikk inn i mobilmarkedet med Sense for mange år siden.

Elsker å endre bransjer

Sammen med svogeren har Nalbant i mellomtiden endret nok en bransje siden mobileventyret tidlig på 2000-tallet. De gikk inn i elektrobransjen med selskapet Cenika og tilbød sikringsskap til installatører utenom elektrogrossistene.

Alarmpakke: Tilbudet fra Homely er helt forskjellig fra det dagens aktører tilbyr. Her kjøper folk utstyret selv og betaler en veldig lav månedspris, uansett hvor mange de kobler til. Foto: Homely

– De prøvde alle mulig knep for å holde oss ute av markedet, og det er nesten utrolige historier jeg kan fortelle om dette, men vi vant til slutt, sier han.

Boligalarm er neste bransje Nalbant ønsker å snu opp ned på. I dag er markedet stort sett fordelt på to aktører som begge holder priser og teknologi for seg selv.

– Kundene finner ikke priser på nettsidene, for de insisterer på å sende en konsulent hjem til folk for å se på boligen. Det høres jo bra ut, men da har de foten i dørsprekken og går nødig før folk undertegner. Da blir det kostbart, for konkurrenten er ikke særlig billigere. I tillegg leier de ut de ulike sensorene – og jo flere kundene skal ha, jo dyrere blir månedsprisen. Så øker de prisen litt om litt uten at folk reagerer. Kundene kan ikke si opp avtalen uten å bli fakturert tre måneder pluss inneværende måned. Dette bare måtte jeg gjøre noe med, sier han.

På partnerjakt

Da han for et par år siden begynte å lete etter en partner, var det mange som pekte i retning av Safe4. Ikke bare hadde de lang erfaring med sensorer, gateway og programvare, de hadde alarmstasjonen også.

– Jeg fikk meg en grundig dose voksenopplæring av disse folka, og som elektroingeniør synes jeg dette var moro. Men jobben min var å ta på meg kundebrillene og se både på pris og hvor enkelt det er mulig å sette opp sitt eget system hjemme.

Så lenge folk fint klarer å sette opp Sonos og Apple-TV mente Nalbant at det ikke ville være noe i veien for å la dem gjøre det selv via en app og et enkelt brukergrensesnitt. Det å sende montører ut koster mye, og det må i så fall belastes kundene.

– Med mobiltelefon og nettverk er det blitt veldig lett å gjøre slikt selv. Da var det opp til oss å bruke ingeniørtid på å fjerne kompleksiteten. Homely, som vi har kalt produktet, skal være enkelt å installere og bruke. Det skal være smart, se pent ut og fremfor alt være sikkert, sier han.

Markedet vokser

Det norske markedet for boligalarm vokser syv til åtte prosent årlig, men bare 19 prosent av alle husstander, det vil si rundt 440.000, er koblet til en alarmstasjon.

– Det betyr at over 80 prosent av boligene i Norge ikke er koblet til. I tillegg bygger vi 40.000 til 50.000 nye årlig og i tillegg har vi rundt en halv million fritidsboliger. Folk vil gjerne beskytte boligene sine, men ikke for enhver pris. Det folk er mest bekymret for er brann, dernest kommer innbrudd. Det å ha en boligalarm virker preventivt. Politiet rapporterer en nedgang i innbrudd.

DIY

Homely er den første DIY – Do It Yourself – boligalarmen med tilkobling til alarmstasjon. Den er så enkel det er mulig å få den og brukere trenger ikke lang tid på å koble gatewayen til ruteren og komme i gang.

Nalbant mener det knapt er mulig å gjøre dette enklere. Når pakken er kjøpt inn er det bare å laste ned appen og registrere seg som kunde. Deretter skanner men QR-koden på sentralen og så er man i gang.

– Når du legger til nye komponenter er det bare å skanne QR-koden deres og gi dem et navn og plassering i huset. Når det er gjort får man et grønt lys i appen. Det burde ikke ta mer enn en halvtime å sette opp sentralen og tre, fire røykvarslere. De som lurer på noe kan se en video på nettet eller i appen direkte, sier han.

Artikkelen fortsetter under.

QR-kode: Nye sensorer og andre IoT-enheter meldes inn i hjemmenettet ved å skanne QR-koden. Foto: Odd R. Valmot

Selges i gjør det selv-pakke

Homely selges som en pakke gjennom Elektroimportøren til 3 296 kroner. Det inkluderer en hjemmesentral, altså en gateway med smarthusfunksjonalitet, en optisk røykvarsler og tre måneders oppkobling til alarmstasjonen. Etter det koster det 99 kroner måneden for tilkoblingen, men da kan man koble til så mange sensorer man ønsker, som flere røykvarslere, vannlekkasjedetektorer, temperaturfølere, utstyr for strømovervåkning, styring av lys og varme, digitale dørlåser og mye mer.

– Vi har valgt en løsning hvor kundene eier sitt eget utstyr og at de får kjøpt det rimelig. Man skulle tro at konkurrentene ikke kostet noe i starten, siden de leier ut hver eneste del på månedlig basis, men det gjør det. Vi ser det også som viktig å ha en åpen og ikke en proprietær løsning. På dette området skjer det en rivende utvikling på mange områder, ikke bare på alarm. Dette skal være navet i fremtidens smarthus. Derfor støtter sentralen kommunikasjon over Zigbee, Z-Wave, wifi, Wireless M-Bus, Bluetooth Low Energy og den er klargjort for Z-Wave. Sentralen er koblet til nettet via wifi og til mobilnettet med en eSIM, sier han.

Alertflix

– Netflix, Spotify og andre tjenester har vist at folk er villige til å inngå abonnementer når de føler at de får valuta for pengene. Med 99 kroner måneden vil vi gjøre det samme med alarm og smarthus. De som vil ha utrykning av vekter med i prisen betaler 60 kroner måneden i tillegg. Vektertjenestene leveres av  nettverket til Safe4 som består av lokale og nasjonale vaktselskap, herunder Nokas. Vi er så sikre på at de som kjøper Homely og ikke blir fornøyd kan få levere tilbake utstyret og få tilbake pengene, inklusive tilkoblingen til alarmstasjonen, i perioden innen 60 dager, sier Nalbant.

Han sammenlikner det som skjer nå med skjebnen videobutikkene led da Netflix og andre strømmetjenester dukket opp. De gamle svært lukrative prismodellene står for fall.

Jo flere, jo mer presise varsler

– Jo flere røykvarslere man har, jo mer presis informasjon får alarmsentralen. De har også innebygget temperatursensor og da de som behandler en mistanke få mye bedre grunnlag til å avgjøre om det dreier seg om en brann før de varsler brannvesenet, sier sjefen for Safe4, Bjørge Kraft.

Safe4 leverer en rekke alarmtjenester til ulike kunder i forretningsmarkedet både i Norge og andre land. Sluttkundemarkedet overlater de til andre, slik som Homely i Norge.

Selskapet hans kvalifiserer stadig nye komponenter som kan brukes i Homely-systemet.

Artikkelen fortsetter under.

Alarm: Nadir Nalbant (t.h.) har fått god hjelp av Safe4 sin produktsjef og IoT-spesialist, Geir Birkheim. Foto: Odd R. Valmot

– Vi har nylig tilrettelagt for at IKEAs lyspærer kan kobles til Homelys sentral. Den digitale dørlåsen med Zigbee-radio fra Danalock er allerede kvalifisert, Yale Doorman er underveis og listen blir stadig lengre.

Det at systemet er bygget på en åpen plattform gir oss og brukerne masse å velge i, enten det skal brukes til alarm eller andre smarthusfunksjoner, sier produktsjef og IoT-spesialist i Safe4, Geir Birkheim.

Først i Norden

– Vi er den første aktøren i Norden som gjør dette. I USA har Selskapet SimplySafe gjort noe liknende og utfordret de to store aktørene der borte. De har på kort tid skaffet seg rundt tre millioner kunder, sier Nalbant.

Han mener de bare har begynt på en reise som starter med sikkerhet. Han har større ambisjoner for Homely. De skal utvikle flere tjenester og ta i bruk nye sensorer og andre ting som kan bygge ut dette til å styre komfort, energi, velferd og mye annet som kan automatiseres.

– Det ligger allerede masse logikk i sentralen vi kan bygge nye tjenester på. For eksempel smartplugger som forteller om fryseren ikke får strøm, eller at den har sluttet å trekke strøm. Da kan det være greit å være koblet til en alarmsentral om man er på ferie, sier Birkheim.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen