RESULTATERFINANS

Tieto klar for oppkjøp

Finske Tieto Group ønsker å vokse i Norge gjennom oppkjøp. Selskapet vurderer blant annet kjøp av en datasentral og signaliserer at de er åpne for å vurdere sammenslåing med et større norsk eller svensk IT-konsern.

Jørgen Christiansen
15. feb. 1998 - 13:47

Det finske IT-konsernet Tieto ønsker i løpet av få år å ha omtrent like stor omsetning i Norge, Sverige og Finland. I dag kommer nær 90 prosent av omsetningen i Finland, mens Sverige og Norge står for henholdsvis 5 og 3 prosent av gruppens omsetning.

Selskapet er organisert med seks ulike divisjoner. De fire største divisjonene fokuserer på ulike bransjer; Bank og Forsikring, Tjenesteytende sektor, Offentlig sektor og Industri. To divisjoner operer på tvers av bransjene; Dataprossessering og nettverkstjenester, samt Programvare-tjenester.

I Norge er Tieto representer med divisjonen for Programvaretjenseter. Selskapet kjøpte AXO Systems AS og GC Computer i 1996 samt Huldt & Lillevik (med Aas Data) i 1997. Omsetningen i disse selskapene var 104 millioner kroner i 1997.

Til digi.no sier selskapets administrerende direktør Jørgen Bojsen at Tieto ønsker å gå fra "Fortress Finland" til å se på Norden som hjemmemarked. Veksten i Norge og Sverige skal komme ved oppkjøp. På direkte spørsmål svarer Bojsen at de i dag har samtaler blant annet med et par større datasentraler.

Bojsen mener også at det vil skje en konsolidering i Norden, og peker på Merkantildata, ARK og Enator som selskap som kan tenkes å slå seg sammen med hverandre eller med Tieto. Han begrunner dette med at flere større internasjonale selskap ønsker å slå seg inn i det nordiske markedet og at man trenger større enheter for å møte den konkurransen. Samtidig vil det ikke være plass til så mange aktører i bransjen som det vi ser i dag.

- Vår filosofi er at vi kan gjøre noe sammen i Norden, sier Bojsen til digi.no.

Tieto har en sterk finansiell posisjon etter et godt resultat i 1997. Se forøvrig relatert sak i høyre marg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.