Tilbyr gratis mobildata

Googles plan for å få de fattige på nett.

Tilbyr gratis mobildata
Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press

Torsdag lanserte Google en helt ny tjeneste rettet mot den den store gruppen mobilbrukere som ikke logger seg på nettet. Tjensten Free Zone lar alle med en nett-tilkoblet mobiltelefon bruke et knippe Google-tjenester gratis.

Det vil ikke koste noe å for eksempel søke, bruke e-post eller logge seg på Googles sosiale nettverk, Google Plus. Men skulle brukeren benytte seg av andre tjenester må de betale teleselskapet for båndbredden.

Filipinene er første marked hvor Google tester ut tjenesten i et samarbeid med den lokale mobiloperatøren Globe Telecom.

– Dette er rettet mot den neste milliarden nettbrukere, hvor mange vil være fra fremvoksende økonomier og som vil få sitt første møte med internett gjennom mobiltelefonen. De vil aldri eie en PC, sier AbdelKarim Mardini, Googles produktsjef, til nyhetsbyrået Reuters.

Håpet til Google er at det gratis laget med tjenester vil lokke folk med vanlige mobiltelefoner til å bruke den til mer enn å snakke og sende SMS. Forretningsrasjonale, både for Google og mobiloperatøren, er ganske enkelt: Google får flere brukere og visninger av sine annonser mens operatøren kan selge flere mobildata-abonnementer.

Selv om veksten av smartmobiler har vært enorm, også i Sørøst-Asia, er det fremdeles flest «vanlige» mobiler på markedet. Reuters skriver at på Filipinene er bare 24 prosent av mobiltelefonene i kategorien «smarttelefoner», selv om salget av denne type telefoner har steget med tre-gangen i år.