TELEKOM

Tilbyr IPv6 til alle fiberkundene

Lokal bredbåndsleverandør i Oslo ser ingen grunn til å vente.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. nov. 2010 - 07:54

Lynet Internett kunngjorde denne uken at selskapet har begynt å tilby IPv6-basert aksess til samtlige av selskapets fiberkunder. Selskapet skriver i en pressemelding at det besluttet å gå foran som et godt eksempel i lys av IPv6-seminaret som ble arrangert at Post- og teletilsynet i forrige uke.

– Vi har testet IPv6 i ett av våre prosjekter. Hensikten var å sjekke om det kom inn supporthenvendelser som kunne være IPv6-relatert og som ikke dukket opp i andre prosjekter. Vi har også kjørt IPv6 privat for å teste. IPv6 har fungert veldig bra så langt, forteller Christian Moen, daglig leder i Lynet Internett, til digi.no.

Selskapet benytter Cisco-utstyr i kjernenettet og generisk lag2-utstyr ute hos kundene, hvor forbindelsen i nye prosjekter termineres i Gigabit Ethernet.

I utgangspunktet skal ikke kundene måtte gjøre noe som helst for å ta i bruk IPv6, dersom de kobler pc-en direkte til Internett-uttaket og pc-en har et forholdsvis nytt operativsystem. Dersom man har flere pc-er tilkoblet, må man naturlig nok ha en ruter med IPv6-støtte for å kunne ta i bruk IPv6.

– Kunden skal jo helst ikke merke at han har støtte for IPv6. IPv6-støtten skal skje helt sømløst, og programvare som for eksempel web-browsere vil selv velge om de skal bruke IPv6 eller IPv4 når du besøker et nettsted, forteller Moen.

– IPv6 ekstra morsomt for kunder som er mer en gjennomsnittlig datainteressert. Vi gir kunden en nettmaske på 64 bit. Det betyr at kunden har 64 bit av IP-adressen, som han kan velge fritt. IPv6-adresser er i hexadecimal, noe som gjør at du kan skrive enkelte ord. Du kan for eksempel sette maskinen din til å ha IP-adressen 2001:1ad8:c:33a9:dead:beef:cafe:babe, legger han til.

Det er ikke så stor vits med IPv6 dersom kan ikke kan kommunisere med andre over den samme forbindelsen. Moen forteller at Lynet Internett har svært god IPv6-peering gjennom underleverandøren FastHost.

– Vi er presentert med IPv6 på NIX, NIX2, AMS-IX Amsterdam, DIX i København, NETNOD i Stockholm, Göteborg og Malmö, LINX i London og Equinix i Ashburn, USA, sier Moen. I tillegg planlegges det tilsvarende representasjon i New York og Frankfurt.

Lynet Internett er ikke akkurat blant de største bredbåndaktørene i Norge. Selskapet har i dag i underkant av 300 kunder, men Moen forteller selskapet har signert en del nye prosjekter i det siste og at det nå bygger for fullt.

– Vi leier mørk fiber fra Hafslund Fibernett mellom våre fibersentraler og nye prosjekter. Vi dekker de områdene hvor Hafslund er tilgjengelig, noe som utgjør hele Oslo, sier Moen. Selskapet har ingen konkrete planer om å tilby tjeneste utenfor Oslo.

– Hafslund Fibernett er godt etablert i Lillestrøm og Sandvika. Vi utelukker ikke at vi kan bevege oss utover mot disse områdene i fremtiden, avslutter Moen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.