Tiltalt kybermobber erklærte uskyld

En strøm av plagsomme meldinger i MySpace drev en trettenåring til selvmord.

Tiltalt kybermobber erklærte uskyld

En strøm av plagsomme meldinger i MySpace drev en trettenåring til selvmord.

I oktober 2006 hengte tretten år gamle Megan Meier seg i et kott på pikeværelset, etter å ha mottatt en strøm av plagsomme meldinger i MySpace.

Etterforskningen avdekket at meldingene var enten sendt eller regissert av moren til en av tenåringens forhenværende venninner, 49 år gamle Lori Drew.

Drew ble siktet etter den føderale loven om datasvindel og misbruk av datamaskiner («Computer Fraud and Abuse Act»), og for planmessig påføring av følelsesmessig ulage.

Den delen av siktelsen som gjelder brudd på loven om datasvindel, gjelder forhold knyttet til MySpace-kontoen som Drew benyttet seg av for å plage tenåringen. MySpace har strenge vilkår for å hindre at folk oppretter kontoer under falsk navn, og benytter kontoer i strid med regler og lover.

Ifølge vilkårene som gjelder for alle brukere av MySpace, er det forbudt å oppgi falsk informasjon ved registrering. Det er også forbudt å bruke en MySpace-konto til å skaffe seg personlig informasjon om mindreårige brukere. Videre er det forbudt å bruke MySpace-tjenester til å mobbe, plage, misbruke eller skade andre brukere, og det er forbudt å oppgi falsk eller villedende informasjon.

Ifølge aktor Thomas P. O’Brien i Los Angeles er dette første gang loven mot datasvindel brukes i en sak som gjelder sosiale nettjenester.

Rettssaken holdes i California fordi MySpace er lokalisert der. Familiene Drew og Meier er bosatt i St. Louis i delstaten Missouri.

Drew ga seg ut for å være en 16 år gammel gutt, med det oppdiktede navnet «Josh Evans».

I siktelsen heter det at Drew har brutt regler som skal verne om unge og sårbare mennesker.

– Enhver voksen som bruker Internett eller et sosialt nettsted til å mobbe eller plage en annen person, særlig en ung tenåringsjente, må innse at deres handlinger kan få alvorlige følger, sa O’Brien da han beskrev siktelsen.

Siktelsen omfatter ett punkt for planmessig påføring av følelsesmessig ulage, og tre punkter knyttet til misbruk av MySpace. Hvert av de fire punktene har en strafferamme på fem års fengsel. Drew risikerer altså opptil 20 års fengsel.

Drew erklærte seg i går ikke skyldig etter siktelsen. Selve rettssaken fortsetter 29. juni.

Det hører med til historien at Drew selv er blitt utsatt for kybermobbing etter at saken ble kjent.

Datterens selvmord har snudd opp ned på livet til Tina Meier, og gjort henne til aktivist i kampen mot kybermobbing.

Noe av det hun har oppnådd, er den såkalte Megan Pledge, der unge mennesker lover å ta til motmæle mot kybermobbing, ikke bruke teknologi som et middel til å skade andre, og melde om kybermobbing hver gang de oppdager det. Nettstedet drives av MyYearbook i samarbeid med aksjonen Stop Cyberbullying.org.

I skrivende stund har 237 867 amerikanske ungdommer gitt dette løftet. Målet er en million innen årsskiftet.

Til toppen