JUSS OG SAMFUNN

Tjen penger på surfing

Det amerikanske selskapet CyberGold gir deg dollar for at du skal surfe på deres websider og lese reklamebudskap, skriver Per Siljubergsåsen i dagens stjernestreif.

Per Siljubergsåsen
27. apr. 1998 - 11:52

"

Vi er tidligere blitt kjent med Digilog som betaler forbrukere for å se reklame som popper opp i fullskjerm størrelse på PC-en. CyberGold er et amerikansk selskap som eksperimenterer med et liknende konsept. Ved å besøke deres webtjeneste kan du laste ned fortløpende reklamebudskap om alt fra proxyservere til restauranter.

Belønningen er dollar inn på egen konto.

Først må du naturlig nok registrere deg som bruker. På tjenesten er det to sentrale knapper; "earn" og "spend". Ved å klikke på knappen for å tjene penger, laster tjenesten ned tre reklamebudskap på PC-en din. Klikker du igjen på en av disse, tjener du typisk fra 50 cent til 3 dollar i "CyberGold". Denne valutaen kan du senere benytte til å handle. Til og med investormagasinet Red Herring tilbyr 29 prosent rabatt og tre dollar i CyberGold for å bestille abonnement over nettet.

Kan CyberGold lykkes?

Utfordringene for selskapet står i kø. Det er vanskelig å tenke seg at et betydelig antall forbrukere skal gidde å se mengder av reklamebudskap som ikke er satt inn i en tematisk kontekst eller på annen måte integrert med nytte- eller underholdningstjenester. Selskapet har nylig lansert en vri hvor forbrukere kan spille Trivia. Spillere som kommer inn på highscore-listen får inntil 15 dollar i premie. Dette likner mer på vanlige pengespill, men hvor det er gratis å delta. Reklamebudskap er integrert i spillet.

Trafikk på Internett blir i stadig større grad gjenstand for kjøp og salg. Det er sannsynlig at også internettbrukerne etter hvert vil ta del i denne verdikjeden ved i praksis å selge "sin egen trafikk". Det er ikke en selvfølge at alle annonseinntektene skal gå til mediekanalene og -formidlerne for all fremtid. Men dagens forretningsmodeller slik de presenteres av blant annet CyberGold er jeg skeptisk til.

"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.