JUSS OG SAMFUNN

Tjenesteutsetting gir USA flere jobber

En undersøkelse fra Global Insight tyder på at IT-outsourcing til utlandet øker tallet på jobber i USA.

30. mars 2004 - 08:47

Overføring av arbeidsplasser innen IT til lavkostland med høy kompetanse, såkalt tjenesteutsetting eller «outsourcing», har blitt et alvorlig tema i den amerikanske samfunnsdebatten foran president- og kongressvalget i november. En rekke store IT-selskaper, blant dem IBM, har iverksatt tiltak for å flytte programvareutvikling til India og Øst-Europa, mens flere store amerikanske bedrifter kjøper IT-tjenester fra India i stedet for fra lokale leverandører.

Bransjeorganisasjonen Information Technology Association of America har hyrt konsulentselskapet Global Insight for å vurdere helhetsvirkningen av dette på den amerikanske økonomien. Organisasjonen har hevdet at selv om det kan se ut som om arbeidsplasser forsvinner til andre land, kan tjenesteutsettingen ha så positive innvirkninger på selskapene det dreier seg om, at ringvirkningene i USA kan mer enn oppveie for de tapte jobbene.

Undersøkelsen er begrenset til utsetting av IT-tjenester, og har en tidsramme på ut 2008. Konklusjonen for studiet av data for 2003 er at IT-tjenesteutsetting det året tilførte USA en nettogevinst på 90.000 arbeidsplasser.

Ut fra nåværende trender innen tjenesteutsetting spesielt og økonomien allment, regner Global Insight med at IT-tjenesteutsetting til utlandet vil vokse med 26 prosent i snitt hvert år de kommende fem år, fra 10 milliarder dollar i 2003 til 31 milliarder dollar i 2008, tilsvarende 6,2 prosent av alle amerikanske selskapers IT-utgifter. Det vil øke de årlige IT-besparelsene fra 6,7 milliarder dollar i 2003 til 20,9 milliarder dollar i 2008.

Hovedkonklusjonen er at fram til 2008 vil 104.000 arbeidsplasser blir borte i USA, og at ressursene dette frigir vil brukes til å opprette 317.000 nye arbeidsplasser, vel å merke i andre sektorer enn IT, hovedsakelig bygg, utdanning, helse og finanstjenester.

Global Insight er kjent for sine modeller som bruker økonomiske indikatorer til å spå om bredere samfunnsfenomener. De har blant annet en presidentvalgmodell som de hevder kan forklare over 90 prosent av de faktorene som spiller inn i amerikanske presidentvalg. Historisk sett er modellen imponerende, blant annet gir den et noenlunde korrekt resultat for 1948-valget der praktisk talt ingen trodde Truman ville danke ut Dewey. Bare i eksepsjonelle tilfeller, som i 1968 da Vietnam-krigen stresset demokratene mer enn modellen kunne ta høyde for (Nixon slo Humphrey, mens modellen ga Humphrey som vinner), og i 1976 da den undervurderte ettervirkningene av Watergate-skandalen (modellen trodde på Ford, mens det var Carter som vant), feiler den grovt. I 2004 spår modellen at Bush junior vil vinne med solid margin over Kerry, mens den i 1992 korrekt gir Clinton som seierherre over Bush senior.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.