BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tøffere for Intel

Intel må belage seg på hardere konkurranse når 64-bit versjon av operativsystemet Windows NT 5.0 lanseres. Mens Intel ikke vil ha sin 64-bit Merced-prosessor klar før i 1999, har Digital allerede alliert seg med Microsoft for å fylle tomrommet mellom NT 5.0 og Merced.

Eirik Flaa
8. apr. 1997 - 17:35

Tidligst i 1999 har Intel sagt at deres første 64-bit prosessor vil være på markedet. Dersom utviklingen av 64-bit operativsystemet Windows NT 5.0 går etter planen, er imidlertid denne klart rundt årskiftet 97/98. Mellom disse to lanseringene vil det ikke finnes noe Intel-alternativ på 64-bits NT 5.0, og Alpha vil derfor i prinisppet være eneste løsningen for high-end segmentet. Dette er riktignok en sannhet med modifikasjoner; NT 5.0 vil også komme i en 32-bit utgave som i likhet med NT 4.0 har flerprosessorstøtte. Dersom Intels alternativ til 64-bit NT 5.0/Alpha blir 32-bit NT 5.0 med flere Pentium II prosessorer, tilsier dette i hvert fall at Intel må legge seg i selene. Digitals aggressive prising av sine Alpha 21164-modeller vil neppe avta når NT 5.0 nærmer seg. Hvis prisene på Alpha fortsette å falle skal man ikke se bort fra at Alpha også blir et reelt alternativ langt ned i mid-range segmentet.

Redningen for Intel, og skrekken for Digital, er om applikasjonsprodusentene ikke tør å gå over til 64-bit av frykt for å gå glipp av volummarkedet. Muligheten for å kompilere fra 32- til 64-bits kode er selvfølgelig tilstede, men selv ikke de beste kompilatorer evner å gi samme ytelse på programvaren som om den var skrevet direkte for 64-bit NT. Digital og Microsoft har derfor inngått et samarbeid som blant annet skal resultere i bedre kompilatorer. De to NT-versjonene bli desssuten utviklet med tanke på at denne prosessen skal gå relativt smertefritt.

Et annet aspekt ved 64-bit NT, er at den kommer til å støtte såkalt VLM eller Very Large Memory. Dette betyr at tyngre databaser som tidligere var forbeholdt Unix-systemer og lignende, også blir tilgjengelig for NT. I motsetning til Intel-baserte 32-bit systemer vil brukeren av et 64-bit system derfor ha langt bedre muligheter for å utvide ettersom også Alpha prosessorene kan kjøres i flerprosessorsystemer.

Også i den lettere NT-klassen møter Intel konkurranse. K6 brikken til AMD kan gi Pentium Pro konkurranse i dette segmentet, og Cyrix' forestående M2 vil også være med på å kjempe om NT-kundene.

Fra dagens ståsted kan det altså se ut som om overgangen til NT 5.0 vil ha to hovedvinnere, Microsoft - som får muligheten til å bringe sin NT-plattform langt inn i high-end-segmentet, og Digital - som endelig kan få gjennomslag i volummarkedet. Også AMD og Cyrix kan få sin del av kaka, mens Intel, med sin dominerende markedsandel, har mest å tape.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.