JUSS OG SAMFUNN

Tok ned illegalt nettmarked

Silkeveien stengt av FBI.

Det illegale markedet Silk Road, mest kjent som en stor markedsplass for narkotika, ble onsdag stengt av FBI.
Det illegale markedet Silk Road, mest kjent som en stor markedsplass for narkotika, ble onsdag stengt av FBI. Bilde: REX/Jeff Blackler/All Over Press
3. okt. 2013 - 08:27

Det illegale nettmarkedet Silk Road, som bare er tilgjengelig via nettverkstjenesten Tor, ble onsdag stengt ned av amerikanske FBI. Det melder sikkerhetsbloggen KrebsOnSecurity.com.

FBI har også arrestert den 29-år gamle amerikaneren Ross William Ulbricht, som har gått under nicket Dread Pirate Roberst. Han er mistenkt for å stå bak det illegale nettmarkedet. Ifølge Krebs skal nettmarkedet så sent som sist måned ha hatt rundt 13.000 salgsartikler for en rekke ulovlige rusmidler, deriblant kokain, meth-amfetamin og heroin.

Men det var også mulig å kjøpe en rekke andre varer og tjenester, som for eksempel falske dokumenter, hackede Netflix og Amazon-kontoer samt skadevare og trojanere. Til og med leiemordere og hackere hadde ført opp sine tjenester på markedsplassen.

På samme måte som Finn.no eller eBay la Silk Road til rette for at kjøpere av ulovlige artikler traff selgere av det samme. Selgerne betalte også en liten andel av salget til Silk Road, på samme måte som legale, regulære nettmarkeder. Valutaen som brukes er, selvsagt, Bitcoin.

Ulbricht er utpekt av det føderale politiet i USA som hovedmann bak. Han skal ha kontrollert og hatt oversikt med alle aspekter rundt driften av stedet. Tjenesten har satt anonymitet svært høyt og skal ha bygget et sofistikert system for å holde identiteten unna politi og påtalemakt.

Da hovedmannen bak forsøkte å leie inn en leiemorder tidligere i år, ble imidlertid nettet snøret rundt han. Leiemorderen han leide inn var nemlig politispaner.

Leiemorderen ble engasjert for å «ta seg av» en tidligere Silk Road-ansatt som hadde stjålet penger fra han. Et fingert mord ble utført, og ifølge politidokumenter Washington Post har fått tilgang til ble det betalt ut 80.000 dollar. Ved en senere anledning skal Ulbricht også ha forøkt å leie inn en leiemorder for å ta av dage en person som mente han kunne blåse identiteten til tusenvis av brukere.

Dette gjorde sitt til at nettet ble snurpet sammen rundt Silk Road-«gründeren» og gjorde at politiet kunne aksjonere mot den beryktede nettjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.