Tom Adolfsen blir størst i Norden

Merkantildata tar over Getronics nordiske virksomhet. I bytte skal Getronics få 20 prosent av Merkantildata. Nå blir Merkantildata større enn WM-data.

I en svært overraskende melding detonerer Tom Adolfsen en bombe. Med en serie oppkjøp de siste årene har Merkantildata blitt et av Nordens største IT- selskaper, men i et jafs hopper nå selskapet opp på førsteplass.

Oppkjøpet er intet mindre enn selskapets gamle hovedkonkurrent Ark/Cinet/Skrivervik-konglomeratet som nå heter Getronics. Det nederlandske IT-konsernet gjør det bra internasjonalt og det er overraskende at selskapet gir seg i Norden.

Avtalene mellom Merkantildata og Getronics er todelt - selskapene inngår et omfattende internasjonalt samarbeide. Men viktigst er det at Merkantildata overtar den samlede nordiske virksomheten til Getronics. For dette mottar Getronics en eierposisjon på inntil 20 prosent i Merkantildata. Aksjene Getronics mottar er verd 1,8 milliarder kroner.

Dette skjer delvis gjennom en rettet emisjon og kjøp av aksjer i markedet. Merkantildata har hatt en stri tørn på Oslo Børs. Aksjen har nesten halvert seg siden februar.
- Med oppkjøpet av den nordiske virksomheten til Getronics, blir vi den største IT-leverandøren i Norden, bekrefter finansdirektør Carl Espen Wollebekk til digi.no.

Med oppkjøpet har ikke bare Tom Adolfsen pekt nese til WM-data, men også EDB Business Partner og en serie andre konkurrenter. Adolfsen har i det siste vært under sterkt press fra det norske finansmiljøet på grunn av en elendig kursutvikling. Det har også sirkulert sterke rykter om at han skulle måtte gå, men disse ryktene er nå gjort til skamme.
Les om resultatvarsel og forrige oppkjøp:
Tungt resultatvarsel fra Merkantildata
Merkantildata kjøper Ernst & Young
Men oppkjøpet skaper også en rekke potensielle konflikter, for Merkantildata blir svært sterk og skal forvalte en lang rekke samarbeidsforhold. Men først skal oppkjøpet igjennom Konkurransetilsynet.

- Vi har vært i kontakt med Konkurransetilsynet og tror ikke at de har noen innsigelser, sier Wollebekk til digi.no.

Så kommer leverandørene - de skal konkurrere om Adolfsens gunst. I et og samme selskap skal Compaq, Cinets egne PCer og servere, IBM og Sun konkurrere om hva Merkantildatas folk skal anbefalle kundene. Særlig Cinets egen PC-produksjon kan bli en varm potet for Adolfsens fingre.

Avtalene vil over tid kunne styrke Tom Adolfsen, for nå skal han betjene Getronics internasjonale kunder når disse skal gjøre noe i Norden. På samme måte skal Getronics være Adolfsens partner i resten av verden. Avtalen gjelder i fire år fremover.

Som et ledd i samarbeidet vil ledelsen i Merkantildata delta i ledermøtene for Getronics europeiske virksomhet. Mias Van Vuuren, sjef for Getronics EMEA (Europe, Middle East and Africa), vil bli valgt inn i Merkantildatas styre.

Les mer om:
;