BEDRIFTSTEKNOLOGI

Topp-politisk IT-debatt hos søta bror

"For bare en liten del av det det koster å avvikle Barsebäck kunne vi koble opp hvert eneste klasserom i Sverige til Internett. Vi kunne hatt moderne og avanserte terminaler og satt i gang et stort program for å gi alle barn muligheten til å lære seg den nye teknikken. Ikke minst barn som ikke har tilgang til Internett hjemme". Carl Bildt er tilbake på Sveriges IT-politiske arena.

Pål Gleditsch
12. feb. 1997 - 06:00

Fra fredsmekling i Bosnia til IT-krig på hjemmebane. Det er situasjonen for Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt.

- Gi barna kunnskap i stedet for kullkraft, tordner han mot den nåværende statsministeren Göran Persson, som skal legge ned et svensk kjernekraftverk.

Saken er som følger: Da Bildt ledet den borgerlige regjeringen lagde han et nasjonalt IT-råd. Og dette rådet er det sosialdemokratene som styrer i dag.

Men Bildt hevder at Göran Persson er uinteressert i informasjonsteknologi. Og slår samtidig fast at Sverige er i ferd med å avvikles som industri- og velferdsstat.

Det kan vel kalles tunge ord fra en tung politiker.

Si hva man vil om sveriges høyre-parti. Det har svært stille rundt opposisjonspartiet de siste årene. Men som Computer Sweden så elegant formulerer det: Da Bildt kom hjem fra Bosnia hørtes han allerede ved fronten.

Tror på IT

Carl Bildt har troen på IT-samfunnet. Og i sitt ukentlige brev som distribueres via Internett skriver han:

"For noen år siden hadde vi ambisjoner om at Sverige skulle bli ledende i verden når det gjaldt bruken av den nye teknologien." Og så, på den typiske syrlige Bildt-måten: "Men det virker som om det var mange år siden".

Bildt mener altså at den nåværende regjeringen har skuffet unna IT-rådet og at Göran Persson ikke skjønner hva dette dreier seg om.

"Den mer eller mindre ansvarlige statsråden Ines Uusman (som har ansvaret for IT-spørsmål, vår anm.) har forklart at Internett bare en en flue som ikke behøver å tas på alvor", skriver Bildt.

Og når moderaten er i gang slår han også fast at Persson har nevnt ordet Internett like mange ganger i hele sitt liv som Bill Clinton har gjort i en eneste tale.

Bildt er altså tilbake der han trives best: Der det blåser.

Sveriges mest kjente kjernekraftverk, Barsebäck, skal avvikles i løpet av noen få år. Bildts kommentar til det er som følger:

"For bare en liten del av det det koster å avvikle Barsebäck kunne vi koble opp hvert eneste klasserom i Sverige til Internett. Vi kunne hatt moderne og avanserte terminaler og satt i gang et stort program for å gi alle barn muligheten til å lære seg den nye teknikken. Ikke minst barn som ikke har tilgang til Internett hjemme", skriver Bildt i ukebrevet.

Gi barna kunnskap i stedet for kullkraft og Internett i stedet for Ingenting avslutter Bildt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.