Touch av Warhol-på-Prozac

The Stranger er gratisavisen i Seattle som ligger to tiår foran skandinaviske gratisaviser.

The Stranger er gratisavisen i Seattle som ligger to tiår foran skandinaviske gratisaviser.

I 1996 jobbet undertegnede på en coffee shop som het Rosebud i Seattle.

På Rosebud kom jeg over et sært fenomen ved navn The Stranger. Dette var en gratis avis som kom ut ukentlig, på solide 200 sider. The Strangers forside så ut som en Warhol-på-Prozac tegning.
<br>

Den andre gratisavisa i Seattle hadde det orginale navnet Seattle Weekly og var et kjedelig blad, med mye recap av det som skjedde uka før. Anyway, ikke la navnet Weekly skremme deg.

I Los Angeles har de et fabelaktig blad som heter LAweekly, og det bladet er faktisk veldig trendsettende blant Angelenos.

Tilbake til Seattle. Det virkelig hysteriske med The Stranger er kontaktannonsene bakerst i bladet. Aldri har jeg vært borti mer kryptisk og uforstående som dette:

NUTTY AND SMART
36yo 5'9" SWF long curly red-gold hair, ISO 30-45yo SWM for LTR. I enjoy travel, books, movies and the of conversation. You: intelligent, well grounded and appreciative of luscious curves a la Camryn Manheim. Eccentricities A+ not neurosis please. #7079

GOT WHIMSY?
30yo pretty, HWP, red-headed wild girl with whimsical soul ISO friend/potential LTR with passion for living, having fun, and following his bliss. I'm over-educated, energetic, endlessly optimistic. If you think you're attractive, I'm sure I'll agree. #7081

Jeg som trodde at vi i databransjen hadde kryptisk språk. Noen som klarer å dekode disse for meg, spanderer jeg en middag på.

Jounalistikken til The Stranger er heller ikke til å klage på. Mens resten av Seattles media er avhengig av reklamepenger fra "Corporate America" er The Stranger godt nok finansiert takket være nettopp kontaktannonsene sine. Det hører med til historien at The Stranger kanskje er den eneste i Seattle området som åpenlyst har kritisert både Microsoft og Boeing (Seattle's største arbeidsgivere).

Men der norske medier blir mer og mer sensasjonspreget (les Se&Hør), og gratisaviser kjører mer og mer safe, har The Stranger alltid vært saklige i sin journalistikk. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ennå ikke har lest en dustete artikkel i bladet.

I april rullet The Stranger opp en sak hvor en del gårdeiere doblet husleia til sine leietagere på en måneds varsel. Mange leietagere klaget til politiet, uten at politiet gjorde noe. Først etter at The Stranger skrev om saken og krevde en offentlig avklaring, fikk politikerne og politiet stoppet denne formen for trakasseringen av leietagere.

Høres jeg for pro-sosialistisk ut hvis jeg sier at The Stranger er folkets talerør? Uansett så har da også The Stranger en spesiell plass i hjertene til Seattle-borgerne, ihvertfall der jeg bodde på Capitol Hill rett utenfor sentrum.

Trekk konklusjonene selv.

Til toppen