KARRIERE

Touch-entusiast: - Touchmetoden gjør ikke vondt!

Svein Inge Leirgulen har elleve års erfaring med opplæring i touchmetoden. Han hevder hardnakket at denne metoden ikke fører til belastningsskader.

Therese Werenskiold
23. nov. 2001 - 12:55

Svein Inge Leirgulen eier programmet WinTouch Office, som digi.no har skrevet om tidligere (Tastatur-virtuositet gjør sjefen glad). Han er også daglig leder i selskapet Pride Communications.

Han vil dele sine erfaringer med touchmetoden i forbindelse med artikkelen "Auda - touchmetoden gir mest datasmerter", som er basert på tall fra jobbundersøkelsen digi.no nylig gjennomførte i samarbeid med IKT-Norge.

Hovedfunnene fra undersøkelsen var at de som hevdet å beherske touchmetoden svært godt, også var de som var mest plaget av datarelaterte smerter.

Leirgulen peker på følgende:

  • Resultatene fra digi.nos jobbundersøkelse viser at cirka 25 prosent av respondentene kan touchmetoden godt - dette er litt over normalen som ligger på 10 - 20 prosent etter mine erfaringer.
  • Enten så kan man touchmetoden eller så kan man den ikke. Det vil si: enten så ser man på fingrene eller så gjør man det ikke. Dermed er det, ifølge samme undersøkelse, 75 prosent som IKKE kan metoden.
  • Det som kjennetegner en superskriver er hastigheten på fingrene, som måles i antall anslag per minutt. De raskeste av oss kommer opp i 500 - 600 tegn i minuttet. En ikke-toucher vil optimalt klare 250 tegn i minuttet, men ligger gjerne på 50 - 150 tegn per minutt.
  • De som kan touchmetoden skriver altså flere ganger raskere enn de som ikke kan den. Dette frigjør mye arbeidstid, og forhåpentligvis stress. Tenk om disse som jobber 25 timer i uka foran PC-en skrev halvparten så tregt? Da hadde de måttet sitt der hele 50 timer!
  • En god toucher vet også hvordan han/hun skal sitte riktig slik at både kroppen, fingrene og armbevegelsene er helt avslappet. Det hjelper ikke å kunne touchmetoden dersom man for eksempel holder armen feil. Da får man garantert smerter både i armer og nakke.
  • Man må også tøye ut, ta pauser, reise seg fra stolen og bevege kroppen, og gjerne se ut av vinduet for å løse opp øyemusklene. Dermed får man mindre vondt både utenpå og inne i kroppen (hodet).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.