Touch-entusiast: - Touchmetoden gjør ikke vondt!

Svein Inge Leirgulen har elleve års erfaring med opplæring i touchmetoden. Han hevder hardnakket at denne metoden ikke fører til belastningsskader.

Svein Inge Leirgulen eier programmet WinTouch Office, som digi.no har skrevet om tidligere (Tastatur-virtuositet gjør sjefen glad). Han er også daglig leder i selskapet Pride Communications.

Han vil dele sine erfaringer med touchmetoden i forbindelse med artikkelen "Auda - touchmetoden gir mest datasmerter", som er basert på tall fra jobbundersøkelsen digi.no nylig gjennomførte i samarbeid med IKT-Norge.

Hovedfunnene fra undersøkelsen var at de som hevdet å beherske touchmetoden svært godt, også var de som var mest plaget av datarelaterte smerter.

Leirgulen peker på følgende:

  • Resultatene fra digi.nos jobbundersøkelse viser at cirka 25 prosent av respondentene kan touchmetoden godt - dette er litt over normalen som ligger på 10 - 20 prosent etter mine erfaringer.
  • Enten så kan man touchmetoden eller så kan man den ikke. Det vil si: enten så ser man på fingrene eller så gjør man det ikke. Dermed er det, ifølge samme undersøkelse, 75 prosent som IKKE kan metoden.
  • Det som kjennetegner en superskriver er hastigheten på fingrene, som måles i antall anslag per minutt. De raskeste av oss kommer opp i 500 - 600 tegn i minuttet. En ikke-toucher vil optimalt klare 250 tegn i minuttet, men ligger gjerne på 50 - 150 tegn per minutt.
  • De som kan touchmetoden skriver altså flere ganger raskere enn de som ikke kan den. Dette frigjør mye arbeidstid, og forhåpentligvis stress. Tenk om disse som jobber 25 timer i uka foran PC-en skrev halvparten så tregt? Da hadde de måttet sitt der hele 50 timer!
  • En god toucher vet også hvordan han/hun skal sitte riktig slik at både kroppen, fingrene og armbevegelsene er helt avslappet. Det hjelper ikke å kunne touchmetoden dersom man for eksempel holder armen feil. Da får man garantert smerter både i armer og nakke.
  • Man må også tøye ut, ta pauser, reise seg fra stolen og bevege kroppen, og gjerne se ut av vinduet for å løse opp øyemusklene. Dermed får man mindre vondt både utenpå og inne i kroppen (hodet).

- Så det at mange i undersøkelsen som kan touchmetoden "har vondt i kroppen" skyldes nok ikke at de slipper å se på fingrene, men at de for eksempel ikke tar pauser, ikke strekker ut, ikke slapper av eller sitter riktig når de skriver, tror Leirgulen.

Han legger til at selskapet over nyttår kommer til å arrangere NM i touchmetoden - online.

Til toppen