Trådløse juveler med mye attåt

Bærbare PC-er som denne nye S6010 er bare en del av historien om Fujitsu Siemens satsing på mobile løsninger.

Bærbare PC-er som denne nye S6010 er bare en del av historien om Fujitsu Siemens satsing på mobile løsninger.

Den nye bærbare Lifebook S6010 kan gjerne beundres på egen hånd. Den veier 1,7 kilogram, og tilbyr integrert drev for DVD (eller CD-R eller CD), 13 tommers skjerm, opptil 30 GB disk og Pentium III M prosessor i opptil 1 GHz. Utgangene teller blant annet USB, Firewire, lyd inn og ut og vanlig Ethernet. En portreplicator utvider dette med de mer tradisjonelle, i tillegg til utgang til oldtidens diskettstasjon. Viktigere er et Mini-PCI-kort som sikrer både V.90-modem, trådløst lokalnett og Bluetooth. Maksimalt konfigurert kommer maskinen på 27.000 kroner. Da får du også et ekstra batteri som du kan stappe i havnen der det ellers er meningen å ha DVD-drevet. Da er man avskåret fra video, men kan til gjengjeld arbeide uten stikkontakt i opptil fem timer, forutsatt at man iverksetter alle de strømsparingstiltakene Intel SpeedStep tilbyr.

S-serien er der Fujitsu Siemens forsøker seg med avanserte løsninger, ikke bare innen trådløs kommunikasjon, men også innen sikkerhet. S6010 har integrert leser for smartkort, slik at avansert autentisering og andre funksjoner kan tilbys uten ekstra utstyr. Pinkoder håndteres gjennom et lite sikkerhetspanel som ikke krever at hele maskinen er aktiv.

I pris- og vektklassen under S-serien, tilbyr Fujitsu Siemens en like sølvglanset B-serie, der det kreves eksternt optisk drev, der smartkortet må håndteres gjennom en PC-kortholder, og der Bluetooth er foreløpig alene som integrert trådløs kontaktmetode. WiFi (trådløst lokalnett etter IEEE-standarden 802.11b) er lovet i en seinere utgave. Skjerm og tastatur har også redusert format i tråd med B-seriens beskjedne ytre, og prosessoren er også mindre kraftig. Men disk og minne svarer til dagens krav (20 GB, 128 MG). Undertegnede har hatt den som eneste jobbmaskin i snart et halvt år, og er stadig like fri for musesyke og andre slitasjeskader på muskler, syn og ledd.

Poenget med slike maskiner - og den svært tiltrekkende hånd-PC-en Pocket LOOX (se artikkelen Heftig liten PDA-tass på vei) - er imidlertid ikke rent teknologisk. De bærbare apparatene skal glede både bruker og bunnlinje, og selskapet ligger foran de fleste brukere når det gjelder innsikt i hvordan mobil teknologi kan brukes til å effektivisere arbeidet.


Fujitsu Siemens har lenge terpet sin mobilitetsstrategi, og har måttet gjennomføre en ganske dyptgripende omlegging av sin organisasjon i Norge.

- Det var nytt for oss at vi skulle knytte løsninger til produktene, innrømmer forretningsutvikler Ronnie Paulsen. - Omleggingen har ført oss inn i nye allianseforhold. Vi har oppnådd sterkere bånd til eksisterende kunder, og vi har fått flere nye. Vi tilbyr ikke bare produkter, men løsninger for drift og sikkerhet.

Paulsen skiller sterkt mellom bærbarhet og mobilitet. Bærbarhet går ut på at du kan ta dingser med deg. Mobilitet går ut på at tjenester skal være tilgjengelige. Mobilitet omfatter også apparater som ikke er bærbare, for eksempel tynne klienter der du logger deg på med smartkort, og får tilbake arbeidsflaten slik den var da du logget deg ut, helt uavhengig av hvilken maskin du bruker hver gang.

- Tynnklientløsninger med smartkort anbefales blant annet i sykehus, der det er mye enklere for en lege, og sikrere for institusjonen, å ta med seg smartkortet fra post til post enn å drasse på en bærbar PC. I løsninger der det kreves at folk er på farten utenfor rekkevidden av lokalnettet, selv trådløst, kan vi sikre synkronisering av data og distribusjon av applikasjoner over enhver form for forbindelse, også GPRS. Vi har komplekse piloter på dette i Norge.

Fujitsu Siemens har en egen løsning på det man gjerne kaller "vandrenett", der det kreves at den bærbare klienten automatisk kopler fra for eksempel GPRS til WiFi under bestemte betingelser. Piloter skal være på gang. Den offisielle betegnelsen er "Virtual Wireless Network".

Et samarbeid med SAP har ført til en egen løsning for mobile klienter til MySAP.com, som omfatter alt fra mobiltelefoner til skjerm-PC-er for trådløse nettverk. Microsoft regner med å ha Windows XP Tablet PC Edition markedsklar i løpet av oktober. Den vesentlige målgruppen er spesielle behov i næringslivet, og trådløs nettilgang er en viktig del av konseptet.

- Vi hadde kickoff for dette for noen dager siden. Løsningen er laget i samarbeid med Accenture og andre integratorer. Vi vil gå til markedet med ferdig testede løsninger, under merket "SAP in the Box".

Paulsen mener Fujitsu Siemens har lagt et godt grunnlag for å profilere seg med dette doble slagordet: "The computing you trust, with the mobility you need."

Til toppen