RESULTATERFINANS

Traff googlende studenter i Pyongyang

Googles styreleder Eric Schmidt er på fire dagers besøk i Nord-Korea.

Styreleder i Google, Eric Schmidt, har opplevd googling i Pyongyang.
Styreleder i Google, Eric Schmidt, har opplevd googling i Pyongyang. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
9. jan. 2013 - 14:08

Nyhetsbyrået Associated Press følger besøket til Eric Schmidt i Nord-Korea. Tekst og en knippe fotografier er gjengitt i blant annet The Australian og The Guardian.

Sammen med Schmidt er hans datter Sophie, direktør for Google Ideas Jared Cohen og tidligere guvernør Bill Richardson i den amerikanske delstaten New Mexico.

Høydepunktet gjengitt av nyhetsbyrået er et besøk i et datalab på Kim Il Sung-universitetet i Pyongyang. Her viste studenter hvordan de bruker Google til å finne fram til informasjon, for anledningen ved å besøke nettstedet til Cornell University.

Studentene ved universitetet har hatt tilgang til Internett siden april 2010. Pc-ene er tilgjengelig fra klokken 8 til klokken 24 hver dag.

Det nordkoreanske vertskapet la ikke skjul på at lærere og studenter som ønsker tilgang til Internett må søke individuelt. Søknaden må inneholde detaljer om hva slags informasjon de er ute etter. All surfing blir overvåket sentralt, og det er ikke anledning til å innhente informasjon utover det man har lov til.

Det store flertallet av nordkoreanere har ikke tilgang til nettjenester.

Schmidt har ikke oppgitt noe motiv for sin reise til Nord-Korea. Richardson har anført et humanitært formål, å få frigitt en amerikansk statsborger som regimet har arrestert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.