BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trakk tilbake smidig løsning for Windows 10-installasjon

Microsoft skiftet mening etter en uke.

Microsoft har igjen fjernet muligheten til å oppgradere pc-er direkte til novemberutgaven av Windows 10.
Microsoft har igjen fjernet muligheten til å oppgradere pc-er direkte til novemberutgaven av Windows 10. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. nov. 2015 - 12:49

Microsoft kom den 12. november med den første store oppdateringen til Windows 10. November-oppdateringen, som den nå gjerne kalles, ble i tillegg gjort tilgjengelig via verktøyet Media Creation Tool (MCT), som blant annet kan brukes til å installere Windows 10 fra bunnen av på pc-er.

Fordelen med dette er at man slipper å måtte først installere Windows 10, for deretter å laste ned og installere den store novemberoppdateringen. Dermed kan man spare betydelig med tid før pc-en er klar til bruk.

Fjernet igjen

Men nå har selskapet ombestemt seg. Flere medier skriver at Media Creation Tool igjen bare produserer den opprinnelige Windows 10-utgaven, uten å inkludere novemberoppdateringen.

Microsoft bekrefter det hele til blant annet Betanews, men har ikke kommet med noen offisiell forklaring på hvorfor selskapet har skiftet mening etter bare en drøy uke.

 

Microsoft: – Nå er Windows 10 klar for bedriftene 

Retrettmulighet

En mulig forklaring er at det hele er knyttet til muligheten for å rulle tilbake til operativsystemet som var installert på pc-en før Windows 10 ble installert. Denne muligheten forsvinner nemlig så snart november-oppdateringen blir installert.

Microsoft skriver om dette på denne siden. Der opplyses det også novemberoppdateringen ikke vil bli installert på pc-er som nylig har blitt oppgradert til Windows 10 før 31 dager etter at oppgraderingen ble utført. Dermed har brukeren i praksis en måned på til å avgjøre om den forrige Windows-versjonen som var installert på maskinen, skal tas i bruk igjen.

Den tidligere Windows-versjonen blir altså ikke slettet fra pc-en så snart pc-en blir oppgradert til Windows 10. Men disse filene blir slettet når Windows 10 blir oppdatert med novemberoppdateringen, for å gi plass til filene som trengs for å gjøre det mulig å rulle tilbake fra novemberoppdateringen.

Mulig årsak

Det virker sannsynlig at Microsoft ønsker å tilby alle brukerne av Windows 10 muligheten til å rulle tilbake til en tidligere versjon, enten av Windows 10 eller en eldre Windows-versjon. Dersom man installerer novemberutgaven av Windows 10 direkte, vil det ikke være noen eldre utgave av rulle tilbake til, dersom man opplever problemer med novemberutgaven.

Det er likevel uklart hvorfor Microsoft ikke sørget for dette med en gang. For øvrig skal den forrige utgaven av MCT-verktøyet fortsatt være tilgjengelig via denne adressen hos Microsoft. Dermed kan man fortsatt lage installasjonsmedier som installerer novemberutgaven av Windows 10 direkte, uten å ha noen retrettmulighet.

Leste du denne? Windows fyller 30 år 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.