NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Tre år forsinket og kraftig redusert: Apples skandinaviske datasenter er endelig i drift

Her lagres trolig dataene til alle de skandinaviske kundene til Apple.

Apple har ikke oppgitt hvor mange serverrack som finnes i datasenter, men at det er svært mange, er det ingen tvil om.
Apple har ikke oppgitt hvor mange serverrack som finnes i datasenter, men at det er svært mange, er det ingen tvil om. Foto: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2020 - 11:20

Tre år forsinket i forhold til de opprinnelige planene, kunne Apple i går meddele at selskapets nye datasenter i Foulum ved Viborg i Danmark er åpnet og i drift.

Datasenteret er stort – 45.000 kvadratmeter – men likevel langt mindre enn de 166.000 kvadratmeterne som ble oppgitt i planene fra 2015. Apple har senere opplyst at selskapet planlegger å utvide senteret etter hvert som lagringsbehovene øker de neste ti årene. Foreløpig er det bare én av de seks planlagte datahallene som er bygget. Hallen er 300 meter lang.

Apple er i gang med å bygge to enorme datasentre på 28 000 kvadratmeter i Danmark. Vi har blitt med inn.
Les også

I denne byen bygger Apple sitt eneste datasenter i Europa. Vi ble med inn på befaring

Trolig også norske brukere

Det nye anlegget brukes til nettverksstøtte og datalagring for brukere i regionen, noe som høyst sannsynlig også innebærer Norge. Dette inkluderer data fra tjenester som App Store, Apple Music, Imessage og Siri. 

Apple oppgir at mange av de ansatte ved datasenteret er rekruttert fra nærområdet. Dette inkluderer dataspesialister, teknikere, samt vedlikeholds- og sikkerhetspersonell. Trolig dreier det seg om cirka 50 personer.

Da Apple-sjef Tim Cook presenterte planene, sa han at senteret ville skape «hundrevis av nye lokale arbeidsplasser». 

Saken fortsetter under bildet.

Apples nye datasenter i Viborg, Danmark, leverer nå tjenester til brukere i regionen. <i>Foto: Apple</i>
Apples nye datasenter i Viborg, Danmark, leverer nå tjenester til brukere i regionen. Foto: Apple

Sol- og vindkraft

I en pressemelding skriver Apple at utelukkende bruker fornybar energi. Foreløpig kommer mye av dette fra et av Skandinavias største solcelleanlegg, som ble åpnet i Thisted tidlig i sommer. Det skal være det første, danske solcelleanlegget bygget uten offentlige subsidier. 

I tillegg skal Apple investere i byggingen av to av verdens største, landbaserte vindturbiner. Disse skal bygges i nærheten av Esbjerg og være 200 meter høye. De er ventet å produsere 62 gigawatt-timer i året. Mye av dette vil bli brukt av Apples datasenter. Eventuell overskuddsenergi vil bli gjort tilgjengelig i det danske strømnettet.

Det er også sannsynlig at anlegget bruker norsk vannkraft. Datasenteret ligger nær en transformatorstasjon hvor elektrisitet fra Norge blir konvertert og ført inn i det danske strømnettet.

Saken retter seg hovedsakelig inn mot Apples såkalte økosystem for Iphone og telefonens applikasjoner. Illustrasjonsbildet viser Apples Iphone 15 pro-modell.
Les også

USA saksøker Apple

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.