Tre nye Itanium-prosessorer

Intel oppgraderer Itanium-assortimentet med en ny toppmodell, og har to nyheter i den nedre prisklassen.

Intel oppgraderer Itanium-assortimentet med en ny toppmodell, og har to nyheter i den nedre prisklassen.

Amerikanske medier skriver at Intel 8. november vil komme med en offisiell kunngjøring om den nye Itanium-prosessoren som inngår i SGIs superdatamaskin Columbia. (Se artikkelen Linux og Itanium 2 på supertoppen.)

Denne Itanium-utgaven er døpt Madison 9M fordi den har økt høyhastighetscache fra 6 til 9 megabytes. Ytelsesmålingene til SGI tyder på en økning på 30 til 40 prosent på grunn av denn eforbedringen. Klokkefrekvensen ventes å ligge på 1,6 eller 1,7 GHz.

Samtidig vil det komme ytterligere to nye Itanium-modeller, en for rimelige toveis-servere, og en for bladservere. Detaljer om forventede priskutt er ikke kjent. Den rimeligste Itanium-prosessoren i dag koster 530 dollar per stykk i bunter på 1000.

Hewlett-Packard ventes å følge opp kunngjøringen med en presisering av sitt forhold til Itanium-prosessoren. Ifølge amerikanske medier har selskapets satsing på de nye Xeon-brikkene med hybrid 32/64-biters prosessering reist tvil om selskapets engasjement i Itanium.

I et intervju med digi.no i forrige uke forklarte serversjef Arild Slagnes i HP Norge at 32 biters Xeon snart ikke lenger vil være å få tak i, fordi det ikke er noen grunn til ikke å satse på de nye hybride variantene.

– Poenget er ikke å kjøre 64 biters programvare, men at det ikke er noen grunn til ikke å kjøpe Intel EM64T eller AMD Opteron. Denne arkitekturen er allment sett raskere, og den er mer intelligent, sa Slagnes.

Om forholdet mellom utvidet x86 og Itanium sa Slagnes:

– Overgang til Itanium innebærer at man velger en hel pakke for driftskritiske miljøer. x86 og Itanium er to helt forskjellige markeder. Etter hvert som utvidet x86 blir mer brukt, vil det anspore til flere 64 biters applikasjoner, og det vil også være bra for Itanium.

Les hele artikkelen: Fire alternativ for å konsolidere servere.

Madison 9M lages etter en 130 nanometers prosess. I løpet av 2005 ventes et større sprang framover med Montecito. Denne utgaven av Itanium vil ikke bare produseres etter en 90 nanometers prosess, den vil også inneholde to kjerner, hver med muligheten til å kjøre to uavhengige tråder. Hver Montecito vil nærmest framstå som en fireveis prosessor.

Til toppen