Tre Satyam-topper sitter i varetekt

Indiske myndigheter handler bestemt for å redde landets ry som IT-nasjon.

Tre Satyam-topper sitter i varetekt

Indiske myndigheter handler bestemt for å redde landets ry som IT-nasjon.

Indiske myndigheter har handlet raskt og bestemt for å rydde opp etter svindelen i landets fjerde største (etter Infosys, Tata og Wipro) IT-selskap Satyam, med nærmere 2 milliarder dollar i årsomsetning, kunder i 65 land og 53 000 ansatte hvorav to tredeler i India.

    Les også:

Fredag ble selskapets gründere og øverste ledere, brødrene Ramalinga Raju (styreformann) og Rama Raju (administrerende direktør) arrestert og satt i varetektsfengsel til 23. januar.

Lørdag ble også finansdirektør Srinivas Vadlamani satt i varetekt. De tre er siktet for kriminell sammensvergelse, svindel og forfalskning. Styreformannen innrømmet onsdag i et brev til styret at han hadde forfalsket regnskapene, og at det blant annet var oppført én milliard dollar for mye som likvid reserve. Satyams revisor, PricewaterhouseCoopers, har ennå ikke kommentert forholdet.

Søndag ble Satyams styre avsatt av den indiske regjeringen.

Myndighetene erstattet det med et nytt styre på tre medlemmer: Deepak Parekh, sjef for en av Indias største private banker, Kiran Karnik, tidligere leder for IT-bransjeorganisasjonen Nasscom, og C. Achuthan, tidligere sjef for Indias kreditt- og markedstilsyn Securities and Exchange Board, som gransker skandalen. Tre er minimumstallet for indiske bedriftsstyrer. De tre har fullmakt til å supplere seg selv, opptil taket på ti medlemmer, og skal peke ut en blant seg til å være styreformann. Det skal være første gang indiske myndigheter avsetter et styre i et stort indisk selskap.

Politiet har gjennomført razziaer mot hjemmene til de arresterte og til de avsatte styremedlemmene, samt mot Satyams hovedkvarter i Hyderabad. Raju-familiens eiendomsselskap Maytas, som på fire år har vokst til å bli et av de største i Hyderabad, en by på over 7 millioner innbyggere, er også kommet i politiets søkelys.

Minister for «corporate affairs» i den indiske regjeringen, P. C. Gupta, uttalte søndag at Satyam er et selskap i verdensmålestokk, og at mange av de ansatte er blant verdens beste og lyseste hoder.

– Det er derfor viktig å sikre selskapet kontinuitet og videre liv, understreket han.

Regjeringen har tidligere uttalt at svindelen i Satyam har ført til alvorlig skade mot rykte til indiske storbedrifter og til landets myndigheter. Et av de nye styremedlemmene, tidligere Nasscom-sjef Karnik, sa at India må gjøre det klart at landet fortsatt er et sikkert og pålitelig sted å sette ut IT-tjenester til.

Arrestasjonen av de tre tidligere topplederne, og innsettelsen av nytt styre, førte til at Satyam-aksjen spratt 60 prosent opp på Mumbai-børsen i morgentimene i dag.

Før skandalen ble kjent onsdag lå kursen på rundt 180 rupi. Ved børsens stengetid fredag kveld hadde den rast til 23,85 rupi. Mandag formiddag var den 38,15 rupi.

Det nye styret samles igjen i dag, og skal blant annet gå gjennom regnskapene.

    Les også:

Til toppen