Trekjernet Phenom klar for løssalg

AMDs trekjernede Phenom-prosessor blir nå tilgjengelig også for selvbyggere.

Trekjernet Phenom klar for løssalg

AMDs trekjernede Phenom-prosessor blir nå tilgjengelig også for selvbyggere.

AMD lanserte selskapets to første Phenom-prosessorer med tre kjerner i slutten av mars. Men fram til nå er det bare etablerte systembyggere som har fått tilgang til den.

I dag kunngjorde AMD at Phenom X3 er allment tilgjengelig, noe som bør bety at den vil dukke opp også hos norske IT-forhandlere om ikke så lenge.

Mens de to modellene som ble sluppet for en måned siden hadde en kjent feil som involverer prosessorenes «translation lookaside buffer» (TLB) og L3-cacheminne, skal denne feilen være fjernet i de tre modellene som slippes nå.

    Les også:

De nye modellene heter 8450, 8650 og 8750. Disse er klokket til henholdsvis 2,1, 2,3 og 2,4 gigahertz og leveres alle med 2 megabyte dedikert L2-cacheminne, delt L3-cacheminne på 1,5 megabytes, støtte for 3,6 GHz HyperTransport og sokkelen AM2+.

Veiledende pris på de tre prosessorene er henholdsvis 145, 165 og 195 dollar per stykk i kvanta på tusen enheter.

Med dette plaserer AMD Phenom X3 prismessig et sted mellom Phenom X4 og Athlon X2, riktignok med noe overlapp.

I forhold til Intels veiledende priser, er Phenom X3 billigere enn alle Core 2 Quad-modellene til Intel, og de rimeligste X3-modellene konkurrerer prismessig godt også med mange av de nyere Core 2 Duo-prosessorene til Intel.

Hvorvidt det ytelsesmessig er fordelaktig med en trekjernet prosessor eller en tokjernet prosessor hvor kjernene er klokket høyere, avhenger mye av hva slags programvare man kjører på PC-en. Det er ikke gitt noe fasitsvar på dette, men fordi prosessorprodusentene i stor grad satser på å innføre enda flere kjerner i årene som kommer, vil nok stadig mer programvare også kunne utnytte en slik arkitektur.

Serverprogramvare er vanligvis tilpasset maskiner med flere prosessorer og kjerner.

Til toppen