BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trøbbel for H.265-lisensieringen

MPEG LA sliter med å få samlet patenteierne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2014 - 08:23

Selskapet MPEG LA har skapt seg et levebrød ved tilby brukere av blant annet digital videoteknologi som AVC/H.264, MPEG-2 og MPEG-4 lisens på videopatenter fra en rekke patenteiere. Dette er praktisk for både lisenseierne og patenteierne, som dermed slipper å måtte forholde seg til en mengde ulike parter.

MPEG LA kunngjorde før helgen at selskapet har opprettet en tilsvarende patentpool også for etterfølgeren til AVC/H.264, HEVC/H.265. Den skal gjøres tilgjengelig «tidlig i 2014».

Men sammen med kunngjøringen er det også mye som tyder på at MPEG LA ikke helt har lykkes. Riktignok har MPEG LA bare navngitt 21 av de 25 aktørene selskapet skal representere med patentpoolen for HEVC/H.265. Men mye tyder på at det er viktige patenteiere som ikke er med denne gangen. Dette fremgår av listen med de 30 aktørene som er med i patentpoolen for AVC/H.264. HEVC/H.265 er basert på mange av de samme, patenterte teknologiene som AVC/H.264. Derfor skulle man tro at patentpoolen for HEVC/H.265 burde omfatte i alle fall de samme patentene som patentpoolen for AVC/H.264, med mindre noen er i ferd med å løpe ut på tid.

CNET News skriver at viktige patenteiere som Dolby Laboratories, Microsoft, Mitsubishi, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony og Toshiba mangler på den nye listen. Dersom selskapene virkelig har patenter som berører HEVC/H.265, og selskapene har planer om å håndheve disse, vil alle som implementerer HEVC/H.265 i maskin- eller programvare måtte skaffe egne lisenser fra hvert av disse selskapene, i tillegg til fra MPEG LA. Det undergraver i så fall hele hensikten med patentpoolen til MPEG LA.

Nå er det antagelig ikke noe uoverkommelig problem for brikkeprodusenter og andre å forhandle fram egne avtaler med hvert av disse selskapene. Men det vil ta ekstra tid og kan i verste fall bety lanseringsutsettelse for produkter med støtte for HEVC/H.265, noe som er ventet å komme for fullt i år.

– Vi håper at de som ennå ikke har gått med på å støtte lisensbetingelsene vil gjøre dette i neste omgang, når de endelige avtalene blir fullført. I løpet av historien vår har mange pool-lisenser startet med en kritisk masse med patenteiere og vokst betydelig ved at mange flere har blitt inkludert etter lanseringen, forteller MPEG LA-talsmann Tom O'Reilly til CNET News.

Små leverandører av produkter med HEVC-støtte behøver ikke å betale lisens for teknologien. Men så snart leverandøren leverer mer enn 100 000 produkter med HEVC-støtte å året, kommer det en lisenskostnad på de ytterligere produktene på 0,20 dollar. Lisensen gir rett til å lage, bruke og selge produkter. Det kreves ikke separate royalties for HEVC-basert innhold.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.