RESULTATERFINANS

Troen på Microsoft er tilbake

Skyen løfter selskapet til rekordnivåer, selv om inntektene faller og Window Phone skranter.

Microsoft med Satya Nadella i sjefstolen har ikke gjort det bedre på børsen siden tidlig i 2000.
Microsoft med Satya Nadella i sjefstolen har ikke gjort det bedre på børsen siden tidlig i 2000. Bilde: Lucien.Knuteson
26. okt. 2015 - 13:33

Omsetningen falt 12 prosent til 20,38 milliarder dollar i kvartalet som ble avsluttet 30. september, det første i selskapets avvikende 2016-regnskap. Her er tallene.

Driftsresultatet er svakt ned (0,87 prosent) til 5,79 milliarder dollar. Netto overskudd økte med relativt beskjedne 1,76 prosent, eller opp fra 4,54 til 4,62 milliarder dollar.

Alene forteller ikke disse nøkkeltallene mye.

Spratt opp 10 prosent

Azure-plattformen viser sterke tall. Det samme gjør Office. Windows faller imidlertid, og det gjør også både Surface- og Windows Phone-satsingen.

Justert for en regnskapsteknisk justering – utsatte inntekter for Windows 10 på 1,28 milliarder dollar – så er Microsofts overskudd på 67 cent per aksje. Det er langt bedre enn de 59 cent som var ventet, skriver New York Times.

Det er særlig nettsky-inntektene som imponerer, ifølge analytikere avisen har snakket med.

Markedet lot seg begeistre av dette. Fredag ble Microsofts-aksjen sendt opp drøyt 10 prosent til 52,87 dollar.

Dette er det høyeste nivået siden mars 2000, da Steve Ballmer nettopp hadde overtatt sjefsstillingen etter Bill Gates.

Kvartalet er det første siden utgivelsen av Windows 10 i slutten av juli, et operativsystem som etter en god mottakelse er installert av mer enn 110 millioner brukere.

Azure vokser

Microsoft har foretatt en endring i hvordan de rapporterer resultatene sine. Inntektene blir nå fordelt på tre poster i regnskapet, ikke seks som tidligere:

«Productivity and Business Processes» (produktivitet og forretningsprosesser). Dette inkluderer volumlisenser til kontorpakken Office, så vel som abonnement på Office 365, samt produkter som Exchange, Sharepoint, Dynamics CRM og Skype for Business, i tillegg til relaterte klientlisenser.

I kvartalet har antall Office 365-abonnenter økt til 18,2 millioner eller opp tre millioner. Samlet har kontorpakken økt omsetningen med fem prosent.

Segmentet «Intelligent cloud» (intelligent nettsky) inkluderer Windows Server, SQL Server, Visual Studio og Microsoft Azure-plattformen, herunder både private, offentlige og hybride skytjenester. Her inngår også enterprise-tjenester og konsulentvirksomhet.

Her steg inntektene 8 prosent til 5,9 milliarder dollar. Azure-omsetningen er mer enn doblet det siste året.

Svakt pc-salg, svake mobiltall

Det siste forretningsområdet er kalt «More Personal Computing» (mer personlig databehandling) som favner resten av butikken. Stykkprissalg av Windows-lisenser, inkludert OEM-inntekter fra pc-tilbydere som installerer operativsystemet, Windows Embedded, reklameinntekter/søkeannonsering, Windows Phone-lisensinntekter, enheter som mobiltelefoner, Surface-serien av bærbare pc-er og nettbrett, samt pc-tilbehør, spillkonsollen Xbox og Xbox Live inngår her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Her er omsetningen ned 17 prosent til 9,4 milliarder dollar.

Windows OEM-inntektene er ned 6 prosent. Her kommenterer Microsoft at utviklingen er bedre enn det generelle (fallende) pc-markedet. De hevder at lanseringen av Windows 10 har ført med seg innovasjon i pc-økosystemet og bidratt til økt salg av såkalte premium (mer eksklusive) enheter.

Men Surface-omsetningen er likevel redusert fra 908 millioner dollar for ett år siden til nå 672 millioner dollar, et fall på 26 prosent. Denne nedgangen forklarer Microsoft med livssyklusen til Surface Pro 3, som ble lansert i juni i fjor. Arvtakeren Surface Pro 4 ble avduket tidligere denne måneden, sammen med en helt ny bærbar pc kalt Surface Book.

Mobilsatsingen til Microsoft gjør det ikke bra

I forrige kvartal måtte selskapet notere seg for et historisk underskudd på 26 milliarder kroner, etter en enorm avskrivning av gamle Nokia.

Les saken: Microsoft har aldri tapt mer

Det mislykkede oppkjøpet fortsetter å volde problemer for Microsoft. I siste kvartal er mobil-omsetningen ned 54 prosent, mens selskapet fortsetter å nedskalere satsingen.

Ifølge New York Times har Microsoft i det stille sagt opp ytterligere rundt 1000 ansatte, som kommer i tillegg til de massive kuttene i mobildivisjonen som tidligere er kunngjort.

De negative indikatorene for pc-salget, Windows og mobil var likevel glemt når markedet gjorde opp status etter kvartalpresentasjonen.

Det er fordi investorene mener nettskyen representerer fremtiden, skriver New York Times.

Les mer: Selvsikre Microsoft slo på stortromma 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.