Trolig ikke «Jigsaw» i Java 8 heller

Modulsystemet kan bli utsatt til 2015.

Trolig ikke «Jigsaw» i Java 8 heller
Project Jigsaw handler om å implementere et standard modulsystem i Java SE Platform. Men arbeidet har tatt mye lenger tid enn først ventet. Bilde: Oracle, montasje: digi.no

Mye tyder på at Project Jigsaw, som omfatter design og implementering av et standard modulsystem for Java SE-plattformen, først vil komme i Java 9. Opprinnelige skulle Jigsaw ha vært en del av Java 7, men ble så utsatt til Java 8. Nå kan det bli ytterligere to år forsinket.

Bakgrunnen for dette er et forslag fra Mark Reinhold, som er Oracles sjefarkitekt for Java-utvikling.

Reinhold skriver at selv om progresjonen i Project Jigsaw skjer jevnt, så gjenstår det noen betydelige tekniske utfordringer. Han mener at det ikke er tid nok igjen til noen til få på plass denne innen tidsplanen til Java 8, siden de omfattende endringene krever svært bred gjennomgang og feedback. Reinhold foreslår derfor at Project Jigsaw utsettes til Java 9, som først kan ventes høsten 2015.

Arbeidet med de viktigste nyhetene i Java 8 ventes å være fullført innen mai 2013, med en endelig utgivelse rundt september samme år.

Alternativet, slik Reinhold ser det, er å utsette utgivelsen av Java 8 til Project Jigsaw er ferdig. Det innebærer at Java 8 først kommer i midten av 2014.

Målet med Project Jigsaw er å gjøre det enklere både å konstruere, vedlikeholde og distribuere store applikasjoner, ved at man unngår dagens temmelig skjøre «class-path»-mekanisme, ofte omtalt som «JAR hell».

– En virkelig modulær Java Platform vil støtte tilpassbare konfigurasjoner som skalerer fra store servere og ned til små, integrerte enheter, samt – på lang sikt – åpne for konvergens av Java SE med høy-ende Java ME-plattformer, skriver Reinhold.

– Modulbaserte applikasjoner som bygges på toppen av en modulbasert plattform kan lastes ned raskere, runtime-ytelsen til koden de inneholder kan optimaliseres mer effektivt.

    Les også:

Les mer om: